Den vitt lysande månskäran skymtar bakom granskogens kam. De glittrar i snön från pannlampas sken. Gnistrar likt glitterströssel i kvällens kyla, som om man var invändigt i en snökula eller mitt i ett konstgjort vinterlandskap som man pyntar med till jul.

Kattugglehonans skarpa kvidivitt..kvidivitt skär genom mörkret. De är väldigt aktiva så här års ugglorna, i alla fall där jag bor. Tittar åter på månen, den har en gård av lysande stoft runt sig, de brukar tyda på nederbörd de närmaste dagarna.
Idag har småfåglarna ivrigt ätit vid fågelbordet, de var 6 minus i morse när jag vaknade. Kommer de mer snö ska jag bygga upp en matstation i skogen i år igen till rådjuren och haren….räven den busen, har snott min ena vandringsstav som stod på bron, den andre låg ute på gräsmattan. De var tydligen jobbigt att få med sig båda två. Jag hoppas att jag hittar den när de våras. Funderar på att mata den lymmeln lite, så kanske han låter mina grejer vara i fred. Hundfoder borde gå hem till en räv, en skål varje kväll.

Jag har önskat mig en viltkamera i julklapp hoppas att jag får de. En sån som man kan spänna upp runt ett träd som tar bilder och filmer även i mörkret. Så spännande att se vad som rör sig här under mörkrets timmar.

I dag är de den första advent, vi går mot kallare och bistrare tider med mycket mys inomhus, ljus och pepparkakor. Ett tips är att inte köpa pepparkakor med palmolja i. Palmoljan förstör skog som djuren skulle ha haft, stora områden skövlas för att de ska odla palmer. Många bagerier går nu ifrån användning av palmolja vilket är jättebra, och vi kan stödja den utvecklingen genom att köpa palmoljefria kakor och annat.

Hösten har så här långt varit väldigt mörk, i alla fall november med väldigt få ljus och soltimmar, många känner av detta och blir nedstämda. Mitt tips här är att inhandla D-vitamin som också har K-vitamin i, de är de bästa både för upptag och effekt. Vid nedstämdhet kan man också dricka te av citronmeliss, kamomill och Isop, gärna med lite honung i. Man kan också köpa kosttillskott med johannesört, fast bara om man inte äter några mediciner från doktorn just för att johannesörten kan minska effekten av vanlig skolmedicin. Känner man sig orolig och har svårt att sova av nedstämdheten kan man äta läkevänderot i kapslar, ett annat namn är valeriana. L-theanin, är en annat ämne som kommer från grönt te extrakt som är lite lugnande och avslappnande.

Jag önskar er alla en fin adventstid och tänk på våra vilda djur om de blir kallt och mycket snö.

/ Helena på Källmossa