Slottet står majestätiskt på kullen med utsikt över en av Mälarens vackra vikar.

Jag har många gånger passerat här genom åren, när jag vandrat eller joggat genom de vackra omgivningarna som förändras och bjuder in till nya intryck vid varje ny årstid.

Just vid det här tillfället är det tidig höst luften är kylig och allén upp till slottet är fylld med löv i sprakande eldiga färger. Tanken på att hålla en medial kurs eller varför inte en spökvandring här kommer upp i min tanke och just då i den stunden visar sig en kvinna i ståtlig hållning i ett av fönstren på slottets ovanvåning. Hon tittar på mig och nickar och hälsar mig välkommen jag ler och känner hur hon följer mig med blicken när jag går tillbaka ner för allén till min bil.

En magisk kväll på slottet

Några veckor senare har jag bokat bord för en överraskningsmiddag till min man vi landar på plats, får det bästa bordet och fånget med röda rosor som han fått sätts i en silver vas i fönstret intill bordet. Stämningen är fantastisk precis som servicen. Slottet är relativt nyligen upprustat och min upplevelse är att det gjorts med varsam hand. Hela atmosfären är präglad av en hemkänsla, omhuldande och hjärtlig.

När vi sitter vid bordet halvvägs in i måltiden visar sig plötsligt kvinnan som stod i fönstret och välkomnade mig för några veckor sedan. Hon går runt bland borden ser till att allt är i sin ordning, hon presenterar sig som husfru vid tiden 1700 – tidigt 1800 tal och när jag frågar vad hon heter hör jag namnet Christina.

Hennes smala bestämda och raka kropp bär upp den långa svarta klänningen på ett fint sätt, som att den sytts upp för just henne och det mörka håret är uppsatt i en knut. Hon inger respekt och känslan jag får är ren omsorg om alla som är på plats den här kvällen och att det är viktigt att allt är perfekt ordnat vid varje bord och i rummen.

Gåvan att få vara länken mellan tid och rum

När det är dags att betala frågar jag servitrisen om hon lagt märke till eller känt närvaron av en kvinna från andra sidan och mycket riktigt visar det sig att personalen känt  av att hon rör sig runt i slottet och flickan som står framför mig visar sig vara den som märkt av kvinnan mest av dem alla.

Jag tänker att det inte är någon slump att just hon blir den som serverar mig och min man  och att kvinnan visar sig för mig i gen just den här kvällen. Flickan som står framför mig får genom mig som medium, bekräftelse på att kvinnan från andra sidan är en av dem som rör sig runt på slottet och att aktiviteten de alla lagt märke till är att hon rättar till och håller ordning. Flickan bekräftar att det märks fysiskt från dag till annan och nu har hon även fått ett namn att kalla henne vid.

Vi möts igen

Det vi i stunden fått ta del av är ett möte mellan två dimensioner och århundraden och jag längtar redan till att få utforska den andliga dimensionen som rör sig här på slottet och ta del av den historien och  jag vet nu att kvinnan vill att jag kommer tillbaka och att hon hälsar mig välkommen.  Känslan är att hon har mer att berätta och att hon gärna visar mig runt och jag förstår att hon har en historia att berätta. Det är också tydligt att hon vill göra sin röst hörd när det gäller hur slottet och restaurangen ska skötas.

Det blev en magisk kväll på slottet  med intressanta möten som vi alla inblandande kommer att ha med oss och känsla säger mig att jag snart kommer tillbaka för ett nytt möte med kvinnan med namnet christina  och jag vet att jag då kommer att få möta fler från andra sidan som vill berätta sin hitoria och att några behöver få hjälp att komma vidare.  Och kanske kommer den historien berättas för dig i ett kommande inlägg här lite längre fram.

All kärlek till dig

Liselotte