Ännu en regnig dag här på östkusten. De blåser och det känns som om hösten kommit

Sitter inne och funderar lite över vilka örter som man har mest nytta av. Ifall man skulle hamna på en öde ö, och bara skulle få ta med sig FEM örter.

Jag tänker så här…mikrober, de kan verkligen ta livet av oss. Så något som är hämmande på bakterier, virus, parasiter och svamp är absolut bra att ha med.

Kramplösande tänker jag är också bra…ni vet magknip, mensvärk och tjall på den glatta muskulaturen.

Något för luftrör och lungor…..Något för skador, sår och benbrott….

Vad är det då som kan vara lämpligt att ta med för ovanstående lidande?

Röd solhatt, Läkerudbeckia är bakterie, virus, svamp och parasithämmande, vilken stjärna på örternas himmel. I samma liga finns oreganon, en vanlig krydda och återkommande figur i de svenska örtagårdarna.

Till de kramplösande växternas skara sällar sig kamomill som också är lite lugnande för sinnet (vilket kanske kan behövas om man sitter på en öde ö). I denna kategori finns många fler växter som Pepparmynta och Anisfrön men jag personligen föredrar kamomill i alla väder.

Vid hosta och slem i bröstet skulle jag välja att ta med lakritsrot, den är även antiinflammatorisk så man slår två flugor i en smäll där.

Salvia är också bra att ha med dels för den är finfin för inflammationer i mun och tandkött och bra vid klimakteriebesvär. Ifall man får stanna på denna ö i 100 år är Salvia även gynnsamt på Alzheimers och glömska.

Som femte och sista läkeväxt skulle jag ta med Vallört. En bra växt vid stukningar, benbrott, mjukdelsskador, blodutgjutningar och sår.

Så här kommer min lista:
Röd solhatt
Kamomill
Lakrits
Salvia
Vallört….check!!

Allt gott i sensommarens sista andetag

/ Helena På Källmossa

http://www.kallmossagard.n.nu/