Nu är det bara några dagar kvar på 2019, ett år och ett decennium går mot sitt slut. 

Vad skaver och vad är drömmar?
Det är ofta i samband med ledigheter som det blir tydligt vad som skaver i livet, kanske är det något som känns i bakgrunden som gör dig ledsen, trött eller frustrerad? Ofta försöker vi trycka undan det vi egentligen känner i vår längtan att vara positiva och må bra, särskilt under högtider som jul och nyår.

Det paradoxala är att livet ofta fungerar tvärtom; ju mer vi tillåter oss att känna det tunga desto lättare kan det bli. Ju mer vi bejakar alla våra känslor desto gladare blir vi. Att trycka undan, lägga locket på eller dämpa känslor tar mängder av energi och gör att vi aldrig är riktigt fria och istället ständigt påverkade av det där som vi vill undvika. När du istället tar hand om det som skaver och låter det läka så blir det möjligt att tydligare känna vad du verkligen vill och drömmer om. 

Låt dig få vara
Så passa på att ge dig utrymme att känna det som känns när du är ledig. Ge dig tid med dig själv, i naturen, i meditation, i badkaret eller ensamtid hemma så att du kan ge dig lov att känna dina känslor utan att påverkas av eller reagera mot andra. Tillåt allt att vara så som det är för en stund. Låt dig få vara den du är och låt dig få känna de du känner. Du vet hur skönt det kan kännas efter att ha gråtit ut, den lättnaden finns oftast bakom de flesta av våra undantryckta känslor.

Rensa sandkorn och minska skav i livet
Jag önskar dig ett nytt år där du är fri att vara den du är och känna det du känner. Jag önskar dig allt gott i livet under nästa år. För att verkligen få utrymme för det goda så är de viktigt att också ge plats för det som skaver. Det som skaver i livet är lite som sandkorn i skon. Först känns det bara lite grann och du kanske bara låter det vara, men ju mer det skaver och ju längre du går runt med det – desto värre blir skavsåret. Till slut kanske du har blödande sår på foten, som kunde ha undvikits om du hade stannat upp och tagit av dig skon tidigare och tagit ur sandkornet. Jag önskar att du stannar upp och lyssnar inåt för att ta hand om och läka de sandkorn som skaver i ditt liv – så att du kan gå med frihet in i ett nytt år och nytt decennium.

Ta hjälp om du behöver
Ofta kan det vara skönt att få hjälp att hitta och rensa bort sandkorn som skaver i livet. Jag har länge haft en mentor, som jag kan vända mig till för att få hjälp när jag inte själv ser det som kanske är för nära eller om jag tappar fotfästet. För mig gör det stor skillnad att kunna vända mig någonstans för att få hjälp med det som skaver. Så känn in vad du behöver för hjälp och vägledning för att du ska kunna frigöra dig från det som skaver i ditt liv. Många gånger är det begränsande tankemönster, dolda rädslor och undertryckta känslor som skaver som mest. Just dessa skav tenderar vi människor ofta att försöka lägga utanför oss, då är det skönt med någon som hjälper oss att se inåt, det är där friheten börjar. När du frigör det du tänker och känner i dig, så kan du uppleva effekterna i ditt liv i form av t ex energi, fridfullare relationer, att du känner dig mer hemma i dig själv och att det blir tydligt vad som är rätt och fel val för dig – på din livsväg.

Så vad skaver och vad är drömmarna bakom?
Ofta brukar de sandkorn som skaver dölja drömmarna som vilar djupt inuti hjärtat. När vi är upptagna med att hålla ordning på begränsande tankar, rädslor eller med att hålla oss i schack för att följa normer så är det svårt att få kontakt med de inre drömmarna som bor djupt inne i själens hjärta. Så när du har stannat upp, gett dig utrymme och har lyssnat på det som skaver – fråga då din själ vad den drömmer om, vad är din själs innersta längtan? vad får din själ att le, vad får ditt hjärta att dansa? allt det som skänker dig äkta glädje, lätthet och energi är sådant som visar dig vad din själ älskar och mår bra av. Gör mer av det som får dig och din själ att må bra, börja i det lilla och känn effekterna sprida sig som frön i ditt liv.

Jag önskar dig ett gott slut och ett magiskt gott nytt år!

Lina Lanestrand