För en tid sedan så var jag på Skånes Stadsmission på ett informationsmöte bokat via volontärbyrån på nätet. Jag kände att det finns mer jag kan göra för att möta mina bröder och systrar. Det finns många som lever i olika typer av utanförskap. Här finns människor som vi andra ofta inte möter och gör vi det så är det när vi är på språng någon annanstans.

Det sägs att ungefär 33 000 människor i Sverige idag lever i hemlöshet. I Malmö finns det cirka 1 450 barn som lever så. En del kan ha tillfälligt tak över huvudet men det är tillfälligt för en vecka eller så innan de måste flytta på sig igen.

Jag tror inte på offerskapet som fenomen. Jag tycker aldrig synd om någon. Men jag känner medkänsla och empati. Ingen ska behöva ha det så här, att vara utanför, att inte bli sedd, hörd eller bli värderad utifrån situation oavsett orsak. Att få vara med och bidra och dela tid med människor i utanförskapet känns bra. Som volontär kan man bidra på många sått – främst sin tid. Mat ska lagas, serveras och aktiviteter finns av olika slag. Mest handlar det om att finnas där, att vara social, se, lyssna och vara med.

Som Minister kan jag erbjuda min tid som en medlyssnare i trosfrågor. Jag kan möta alla i deras andlighet oavsett eventuell religiös tillhörighet, om de är agnostiker eller rent av ateister. Oavsett vad vi människor har för tro och oavsett vilka liv vi lever, så har vi ett behov av att lufta dessa frågor med varandra. Och att få göra det utan att värdera utifrån min egen tros- och livssyn, känns bra för då kan jag ge utifrån de behov den andre har.

Om du också vill vara med att ge, så rekommenderar jag Volontärbyrån där många olika organisationer söker just volontärer. Besök https://www.volontarbyran.org/. Kanske du hittar ditt kall. Låt oss hjälpas åt i alla hörn och kanter för en vackrare värld

Namasté
Jai