Sensommaren är kommen med tidig skörd, fukt i gräset, ljumna sammetssvarta nätter och de sena blommornas skönhet. I arla morgnar är daggkåpans blad fylld av gnistrande daggdroppar och älvorna dansar på ängen nästan varje kväll nu. Vår rådjursget är nu röd som mahogny i pälsen, hon betar girigt på kvällen bland älvorna på den slagna slåtterängen där de nya spirande grässtrån börjar titta upp. Vi ser henne nästan varje dag, hon bryr sig inte ett dugg om vår hunds idoga försök att skälla iväg henne.

Idag har de här varit regnskurar, kvav luft och mullrande åska om vartannat. Naturen och djuren känner nog på sig att de drar mot höst, ljuset har försvunnit med rasande fart. Honungsbina har samlat nektar febrilt hela sommaren av blommornas överflöd, och sitter nu på vaxkakor fulla av honung. Mina bin får i år behålla all sin honung, jag har så jag klarar mig i frysen.
Många medicinväxter blommar nu och har gjort så ett bra tag….som hjärtstillan, Ålandsroten, Isop, Kungsmynta, Läkemalvan, den Gröna myntan och Malörten. Ute i naturen blommar Ljungen som en böljande rosa/lila matta över hedar och mossar. Har man inte skördat blad av Oregano, Malört och Mynta börjar de nu snart bli för sent. Dessa tappar otroligt i kraft, läkeenergi och smak efter blomningen. Så skynda om ni inte gjort det än.

Gullriset, Solidago blommar nu, eller är i alla fall på gång, både den kanadesiska och det vanliga gullriset. Detta är en lysande gul, vacker mormorsblomma som tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae. Denna växt har funnit här i norden i cirka 400 år, kanske ännu längre. Den fanns alltid hemma på min barndoms gård, där mormor hade dem i riklig mängd i rabatterna.
Gullriset är en viktig växt för pollinerare eftersom att de inte är så många växter som blommar så sent på året som den. Gullris kan blomma hela hösten ända tills frosten kommer och tillsammans med kärleksörten är de viktiga växter för humledrottningar, bin och fjärilar som ska övervintra. De ger dessa övervintrare både näring, pollen och nektar varma höstdagar, när de är ute och flyger.

Gullris är bra för de med urinvägsinfektion, bakterier i urinen och urinblåsan med sveda och trängningar. Den kan även hjälpa den som har njurproblem, som njurgrus. Samt att den stärker njurarna, är inflammationshämmande och kan hjälpa när man läcker äggvita i urinen. Den biter även på svamp, både inuti och utanpå huden. Den är också urindrivande, svettdrivande, kramplösande och bakteriehämmande.

Jag flaggar igen om att de fortfarande finns platser kvar på distanskursen “Växtmedicin 2019” som börjar måndagen den 9:onde september. Mer info finns på hemsidan: www.kallmossagard.n.nu under fliken kurser, där finns också utförlig kursplan.
/Helena på Källmossa