Av jord är du kommen till jord ska du åter bli…

I våra gener sitter naturen, jorden, djuren, växterna och de fyra elementen inetsade. Fast vissa av oss vill inte kännas vid dem. Men vi har alla detta, från tidernas begynnelse insatta i våra själar och detta går inte att operera ut eller ta bort på något sätt.

I större del av människornas historia på denna jord har vi levt i och med detta i samklang och symbios med naturen. De är endast nu på de sista 100 – 150 åren som människan börjat lösgjort sig från moder jord, ungefär som att vi kan klara oss utan henne. Detta görs naturligtvis inte smärtfritt utan många far illa och mår ohyggligt dåligt, även planeten vi bor på mår dåligt.

Vi behöver alla vara i någon slags samklang med jorden, naturen och ett individuellt korn i den allomspännade ekologiska mångfalden. Vi måste alla dra vårt strå till stacken…

Vi mår bra av att vara i skogen, i naturen och att gräva i jorden ibland. Att gå tillbaka till de ursprungliga. Att nära de undangömda bitarna av din nu och dina tidigare existenser.
Visst kan det vara roligt och underbart med yta, smink, kläder, teknik, shopping, betong och storstadsliv ibland men vi är inte gjorda för att vara i det hela tiden…..vissa av oss väldigt sällan.

Balansen är rubbad för väldigt många människor idag. De är fråntagna sin dos av naturlighet, av dimmig älvdans, frisk luft, skogens sus, nattens mörker, jordens smuts och hedens tystnad. Detta blir till en stress hos vissa, fast de egentligen inte vet varför. Jag tror att de blir en sorg och saknad i i själen efter att få vara i naturen, att vara en del av naturen och alltet.

Jag hoppas att alla barn har en chans att få vara och leka ibland i naturen, så frön, bygga kojor, träffa djur, gräva och få känna daggen under bara fötter. De funkar även finfint för oss vuxna att på detta sätt ta tillbaka lite av oss själva och lindra vår svårbegripliga saknad av att vara ett med naturen. Det är nog aldrig för sent för att börja och oftast är det helt gratis.

Med mina kurser försöker jag sprida kunskap och inspiration till att vara en del av jorden, vattnet, vinden, skogen, djuren och kretsloppet. Att kanske öppna andras ögon för ekologiska val, enkelhet, frihet och personligt ansvar för spåren man lämnar på denna planet. Man gör så gott man kan…

Välj rätt, välj med ansvar oavsett vilka val du gör.

Kram och Kärlek
/ Helena på Källmossa