Nu är jul och nyår över och vi står inför ett nytt år, ett nytt oskrivet ark.
Det kan kännas som om odlingssäsongen är långt fram i tiden men så är inte fallet. Här på källmossa är sådden på gång för fullt.

En del växter växer väldigt sakta, så ska man få skörd så tidigt som möjligt är det en bra ide att börja fröså dem redan nu och ha en växtlampa över. Jag tänker närmast på chili, rosmarin, timjan, oregano bland annat. Sår jag dem nu, är de färdiga att börja skörda av i april-maj. Dock inte chilin den kan nog dröja in i juni-juli innan den börjar bära frukt och då om det varit en varm och gynnsam vår. Att så så här tidigt innebär att man får ha de små plantorna inne i rumstemperatur, med lite extra ljus över. Det går utmärkt att odla under vanliga lysrör eller lågenergilampor. Det man ska tänka på är att lampan ska vara ganska lågt ned över plantorna ca. 10-15 cm. Och ha dem på ett ganska svalt ställe ca 18 grader är bra. Ju varmare du har åt dina småplantor desto mer ljus måste de få, annars blir de långa och rangliga. När vi kommer fram i mars brukar ljustimmarna vara tillräckliga för plantorna och vi kan släcka lamporna.

Chili har nu grott från frö och kommit upp här i mitt sårum. Jag försöker ha så många olika sorter som möjligt för att mina kunder ska ha ett rikt utbud sen när de besöker min handelsträdgården att välja emellan. Det finns massvis med sorter av chili. Chilifrukterna är en aktiverande och öppnande medicinväxt/krydda. Den kan man ha i oljor och salvor för dålig cirkulation, kalla händer och fötter, smärta i leder och muskler samt stelhet. Tar man den invärtes är den oftast öppnande för blodcirkulation, ådror och luftrör.
Det aktiva ämnet i chilifrukter heter capsaicin. Chili tillhör en grupp som heter spanskpeppar och i den gruppen hittar vi också Habanero, Tabasco och Paprika. Alla dessa till hör familjen potatisväxter Solanaceae. Dessa kallas även ibland för nattskatteväxter. Där hittar vi bland annat tomat, tobak, spikklubba och änglatrumpet. I denna familj finns det flera giftiga arter och de flesta innehåller alkaloider.

Rosmarin, barrväxter och geranium är också cirkulationsökande växter och allra helst de eteriska oljorna av dessa. Geranium är ett annat namn för Dr.Westerlunds blomma, alltså en slags pelargon. Den har många olika namn som Rosengeranium, Doftgeranium, Hälsoblomma, Fattigmansparfym, Knektafes, Kärringgott, Luktbladsträd, Gubbfis. Ja det är några av de olika namn som den har..som ni ser är de mycket förknippat med doften. Geranium har även mycket bra luftrenande egenskaper och fräschar upp luften i rummet där den står. Den är lätt att sköta och de går utmärkt att knipsa av en topp, sätta i ett vattenglas och snart har man rötter där…simsalabim så har man en ny planta.
Jag önskar er alla ett nytt fräscht och grönt 2019.
/
Helena på Källmossa