Det är perfekt tid nu för att sätta upp fågelholkar inför vårens häckning. Då hinner de sitta och lufta ur, innan fåglarna börjar kika runt i dem. Det finns olika sorters holkar att köpa, men det går även utmärkt att snickra egna. Holken på bilden ska passa bra till gärdsmygen, den sätts inte så högt upp i trädet utan på en undangömd plats på cirka 120 centimeters höjd.

Man kan även hjälpa de vilda djuren genom att stödmata dem nu under den tuffaste årstiden. Äger man en bit mark kan man fälla lite sly åt hararna och rådjuren, det brukar uppskattas att få komma åt de svällande knopparna på riset. Man kan även mata dem med rå hackad potatis, äpplen eller köpa viltpellets. Man bör ha sin matstation långt ifrån trafikerade vägar så att de ej blir viltolyckor.

Mata småfåglarna med olika frön är populärt, ju fler sorters frön och kärnor man har desto flera arters fåglar brukar komma. Viktigt nu på senvintern när deras fett/energi reserver håller på att ta slut, viktigt också att man matar ända in på våren.

Att kika i frökataloger och att planera årets odlingar är också trevliga saker att göra så här års. Snart är det tid för att förodla de tidigaste sorterna, för att få så tidig skörd som möjligt. Som paprika, chili och vissa kryddor som tar tid på sig att utvecklas exempelvis timjansorter och salvia.

Själv tog jag upp en av de sista blåbärspåsarna ur frysen och gjorde en blåbärspaj denna söndag till ära. Det smakade utmärkt, en smak av sensommar.

Ha en fin dag och njut av den bleka vintersolen.
/Helena på Källmossa

http://www.kallmossagard.n.nu/