Det går väldigt mycket förkylningar nu, och det är tråkigt när det nu snart är jul och allt. Man har mycket att fixa med och man vill njuta av mat och umgänge

Dock kan man lindra och skynda på förkylningen lite med egenvård. Mina bästa tips på läkeväxter och tillskott när du fått något förkylningsvirus får du här.

Bästa växterna för att lindra förkylning som jag tycker är Vitlök, Pepparrot, Ingefära, Röd solhatt, Timjan och Isop. Lägg också till honung, mycket vätska och varma fotbad.

Vitlök och Pepparrot har liknade verkan, de är som naturens antibiotika kan man säga enkelt. De är bakteriedödande, bra för ådror och blodomloppet. Stärkande vid förkylning och renande för kroppen. Dessa ska tas råa flera gånger om dagen vid sjukdom, alltså inte tillagade i mat eftersom att de då mister en del av sin effekt. De finns också bra vitlökskapslar att ta ifall man inte vill gå runt och stinka Vitlök.

Isop och Timjan är båda virushämmande, hostdämpande och slemlösande.
Röd solhatt är immunstärkande och Ingefära är allmänt stärkande vid förkylning och en mängd andra åkommor.

Honungen är lenande, stärkande och lösande. Honung läker sår, lindrar halsont, löser slem och tar kål på bakterier. Honung är fullproppat med sådant som kroppen behöver, som vitaminer, antioxidanter och mineraler. Men kom ihåg att om man värmer upp honungen över 40 grader riskerar du att döda flera av honungens nyttiga ämnen. Så låt alltid teet svalna en stund innan du tillsätter honungen. Att ta honungen på tesked ur burken, flera gånger dagligen och låt smälta i munnen är bra vid sjukdom. 

Värmande fotbad, tjocka strumpor och rikligt med vätska hjälper kroppen att få ur sig förkylningen. Man kan också dricka lökvatten medans man sitter med fossingarna i varmt och ljuvligt fotbad. Lökvatten gör man så här: Skala två små gula lökar och koka i en halv liter vatten så att löken blir mosig. Sen silar man upp lökvattnet och dricker så hett man kan medans man lägger en filt på axlarna så man får igång en svettning av kroppen. Klä dig sen varmt med tjocka strumpor på fötterna.

Med detta vill jag önska er alla en fin och fridfull julhelg, älska varandra och sprid kärlekens ljus.

/ Helena på Källmossa