En av våra inhemska vanliga trampörter. De finns oftast där människa och djur trampar mycket, ibland som granne till grobladet, de trivs på liknande premisser. Den trivs bra på gårdsplaner, åkermark, betesmarker, gräsmattor och trampade stigar ända upp till västerbotten.

Jag tror att många har sett denna vilda växt flera gånger utan att kanske ha lagt märke till den. Denna lilla växt är en flerårig ört, krypande platt med flikiga, burriga blad som är som silver på grönt kan man säga…desto torrare det är desto mer silver antar bladen. Medans den på fuktiga ställen och blöta höstar nästan helt får ett friskt grönt bladverk. Gåsört blommar i juni-augusti, de gula blommorna sitter ensamma på långa skaft, med fem kronblad.

Gåsörten ingår i familjen rosväxter Rosaceae, och fingerörtssläktet och är därmed släkt med blodroten…vilket man nästan kan se på blommorna. Dock har blodrot fyra kronblad och gåsörten har fem. Var försiktig så ni inte förväxlar dessa med individer ur ranunkelsläktet, många arter inom detta släkte är giftiga.

Gåsört är en mycket gammal läkeväxt och användes också som livsmedel i Sverige långt tillbaka. Enligt vissa källor (tror att det var i en bok om medeltida Lund) så har man genom analys av maginnehållet hos människor som levde på den tiden (ca. 1000 – 1500 e. Kr) sett att de åt bland annat denna ört. Man torkade gåsörtsroten, malde mjöl på den som man sen bakade bröd och kokade gröt på. Man åt kokta rotdelar och växtstammen som grönsak och drygade ut maten med den.
I äldre tider användes denna också till försök att läka ut stelkramp ur folk, hur de gick tvista de lärda.

I alla fall är det en bra ört vid väderspänning, magkatarr, kolik, njurbesvär, urinvägsbesvär och mensvärk eftersom att den är kramplösande, den är även milt urindrivande. Gåsörten kan även vara något stoppande vid diarré, eftersom att den innehåller garvämnen.
Gåsörten kan även användas till gurgling och sköljningar av svalg och mun vid blåsor, halsont, inflammationer i tandköttet och tandfickor. Den kan även som örtutdrag i vatten baddas på vid hudbesvär, sår och även hemorrojder.

Mjälla blad går att använda i sallader och rötterna kan grävas upp och fräsas i smör eller koka/ungsbaka om man hellre vill de.
En liten oansenlig ört som innehar en fin läkekraft om vi bara vill se den….i det lilla bor det stora…

Allt gott
Helena på Källmossa

http://www.kallmossagard.n.nu/