Gurkörten, en fin växt att ha i sina odlingar. Detta är en ettårig växt som självsår sig flitigt, den kommer upp varje år både här och där.
Gurkört ingår i familjen Strävbladiga växter Boraginaceae, liksom vallörten. Man kan verkligen se att de är lite släkt, på de robusta och stickiga bladen. Gurkörten är en luden, som sagt lite stickig krabat med blommor i blåaste blått. Såvida man inte har sått och odlat den vita varianten. Fast nu pratar vi om läkeväxter och då är det den blåa man ska ha.

Denna växt är en sydlig invandrare, den kom till Sverige på 12-1300 talet. Hur den kom hit är omtvistat, vet man inte riktigt hur, brukar böcker och andra källor dra till med att de kom med munkarna (som med så många andra sydländska arter) dock kan de lika bra kommit med vikingarna, det var mycket som de plockade med hem från erövringståg och även handelsresor.

Blommorna som nog de flesta känner till, har en svag smak av söt gurka. De används enligt tradition i sallader, drinkar, dekoration på kakor och efterrätter. Många fryser in blommorna i isbitar, som man sen kan ha i diverse förfriskningar. Man kan även kandera dem i sockerlag.

De färska, unga bladen kan användas i sallader, soppor och stuvningar. Mitt hetaste tips här är att skära dem i smala strimlor, blanchera dem i hett vatten en stund för att mjuka upp dess ludd/hår, innan de läggs i salladen. Bladen kan också kokas som spenat eller soppa, då blir de ludna på bladen inte ett problem eftersom att de förstörs av kokning. Gurkört innehåller dock ämnet pyrrolizidin i liten, liten mängd, denna alkaloid är inte bra för levern i det långa loppet. Så man behöver ju inte äta den varje vecka om man säger så. Gravida kvinnor ska inte äta grönmassan av gurkört alls.

Gurkörten anses vara en av de bästa växterna för våra pollinerare som bin, humlor, fjärilar, blomflugor och annat. Den har rikligt med nektar, pollen och dessutom en lång blomningstid. Gurkört kan även användas som gödselmedel, gödselvatten eller gröngödsling.

Gurkörten är näringsrik som föda och läkande som omslag. Den är mycket rik på slemämnen, dessa bildar ett skyddande skikt över slemhinnor vid invärtes bruk och över hud vid utvärtes bruk som dämpar och lindrar.
Det finns ett ämne som heter allantoin i gurkört och även i rikliga mängder i vallörten, detta ämne är otroligt sårläkande och hudvårdande.


Som kallpressad olja från växtens mogna frön har den fina läkande egenskaper. Denna olja invärtes kan stödja binjurarna vid stress, lindra vid PMS, akne, depression, utmattning, klimakteriet och hjärt/kärlbesvär. Den kan också enligt experter ha en lugnande inverkan på på ADHD symptom.

Utvärtes kan den hjälpa vid oren, torr, mjällig hud samt verka utslätande och läkande på mogen hud. Den passar alla hud typer men den fuktbevarande, skyddande och lugnande egenskaperna gör gurkörtsoljan särskilt lämplig för åldrad, torr och irriterad hud.

Tänk på att gurkörtsoljan härsknar väldigt lätt samt inte tål upphettning. Oljan är väldigt känslig för ljus och värme. Gurkörtsolja är något blodförtunnande. Tänk också på att köpa gurkörtsoljan i Sverige eftersom att denna då oftast är testad för pyrrolizidinalkaloid-halter.

Allt gott i de daggdränkta höstmorgnarnas land

/Helena på Källmossa

http://www.kallmossagard.n.nu/