Högsommaren är nu här och nu blommar många av våra medicinalväxter. Nu är det dags att skörda dem, de sorter som man samlar in de blommande topparna samt blommorna och använder i medicin. Rödklöver, älggräs, isop, johannesört, fläder, oregano och ringblommor är bra exempel på dessa.

De som vi skördar blad/hel ört på har vi nu vid detta laget redan samlat in. Blad/hel ört är mest verksamma före midsommar på såna sorter som salvia, björk, timjan, hjärtstilla, daggkåpa, järnört, kvanne, persilja, libbsticka och mynta bland annat. Många av dessa växter blir utväxta, träiga, går i blom samt sjunker i aktiva ämnen efter midsommar. Är det så att man får återväxt på någon är det helt ok att skörda igen om den ser fräsch och livfull ut.

På dessa ovan använder man även roten på kvanne, även kallad angelicarot. Denna gräver man upp på hösten på ettåriga plantor, då de gröna på växten vissnat ned. De kvanne som blommat under sommaren är värdelösa, de har nu mist sin kraft och är döende. De har fullgjort sin plikt för förökningen och nu lever de endast vidare genom dess frön som spritts för vinden.

Just nu kan man göra många fina örtsafter. Bland annat fläderblomssaft och rosenbladssaft, snart även rallarrosdricka. Dessa örtsafter är inget annat än en infusion/sötad (infusion-te) som man sedan sötar med antigen socker eller honung eventuellt även lägger till citron. Jag rekommenderar att man fryser det som inte går åt inom en vecka. Fyll inte flaskorna ända upp eftersom att de är risk att de sprängs i frysen.

Passar på att helt skrupelfritt göra reklam för Källmossas stora kurs i växtmedicin som går av stapeln i september. Helt på distans, sträcker sig in i det nya året 2021. Man är sedan redo på våren-21 att börja planera sin örtaträdgård inför säsongen 2021 med sina nya kunskaper färska i sinnet.

Ha en fortsatt fin sommar

/Helena på källmossa

www.kallmossa.n.nu