Granens rufsiga kvist bugar sig djupt för mig på promenaden, den avslutas med glittrande silverpärlor av väta. De ihärdiga regnet har gjort gott åt marken och grundvattnet. Det doftar av jord, murket trä och mossa. Den barriga stigen leder inåt skogen eller in i ditt hjärta, din stig…..så kan man också se på det.

Stigen har nu blivit färgglad av alla hösttrötta löv som singlat ned från sina gren. Dess band till moderträden har nu lösts upp och löven föll för en kort sekund fritt, nådde sen marken för sin vila. De inväntar vinter, de inväntar sin transformation från ett tunt, utmattat höstlöv till en livskraftig mylla där frön kan slå rot. Lövet vet att dess resa inte är ändlig utan att dess energi ingår för alltid i det eviga kretsloppet.

Livet under markytan med dess små och stora innevånare välkomnar täcket av växtmaterial som de nu kan bearbeta, avverka och bryta ned bit för bit. Dessa förvandlingskonstnärer som trollar fram fin mylla ur de förbrukade och livlösa.

Daggmasken är en av dem, den äter sig fram och drar ned de halvruttna fuktiga växtdelarna i jorden som ligger närmast markytan. De är som en lite maskin, en jordmaskin, in med växtdelar i ena ändan och simsalabim ut kommer bördig jord, full av växtkraft, energi och flöde i andra ändan…ja de är sanna förvandlingskonstnärer. Synd att många bara känner till dem som saker man sätter på metkroken….

Ute i örtagården håller det mesta på att lägga sig till vila. Dock såg jag att persiljan såg ovanligt pigg ut för årstiden. Persilja är mycket stärkande för kropp och själ, den innehåller många bra ämnen som är läkande och nyttiga för oss. Den innehåller kraftiga antioxidanter som skyddar våra celler från att åldras. Den stärker immunförsvaret. Den håller huden frisk, spänstig och fräsch. Den är också bakteriehämmande och antiinflammatorisk.

Den motverkar blodbrist, lindrig UVI, dålig andedräkt och oren hy. Den ökar mjölkproduktionen vid amning, stärker musklerna i livmodern och kan lindrar PMS. Detta gäller även för häst och hund, de verkar på liknade sätt hos dem. En tik eller ett sto som har dåligt med mjölk vid digivning kan ha nytta av ett kosttillskott med persilja.

Att tänka på är att persilja kan få igång menstruationen och förr i tiden försökte vissa få missfall med hjälp av persilja. Så att äta mängder när man är gravid kanske inte är så lyckat, inte heller att ge till dräktiga djur.

Persilja är god som krydda, lätt att fröså, lätt att odla samt växer ofta i rikliga mängder både på friland och i kruka. Det bästa är att frysa in färsk persilja så man har för vintern, man kan också torka men jag tycker att den tappar lite i kvalitet där.

Persilja är en tvåårig växt, dess andra levnadsår så ansätter de blommor för att på så vis fröså sig till ett vidare liv. Dock övervintrar inte fröna här hos oss (Mellansverige) utan vi får ta in dem, eller köpa frö på påse och så dem sen på våren istället.

Det fanns mycket vidskepelse förr i tiden när de gällde persilja. De var mycket regler runt hur man skulle så den, vilka som skulle så den och vilka som kunde odla den…vissa sa att endast gravida och häxor kunde odla den och att när man sådde den skulle man på ena stället le vackert och vara glad och på nästa ställe spotta och svära för att få maximalt resultat av sådden. Den sades skydda både mot galna hundar, graviditet, demoner och djävlar men grävdes den upp och flyttades då skulle gården få olycka.

/ Helena på Källmossa