Idag vill jag försöka tydliggöra vad som ofta är en gemensam nämnare vid HSP eller annan känslighet. Jag har inga som helst moraliska aspekter eller personligt tyckande utifrån mig själv om jag inte skriver det och tydliggör just det. Jag skriver utifrån att jag är utbildad inom psykiatri/psykologi på Universitet samt Medium och mina erfarenheter och kunskaper kring detta. Inlägget är mer till för att beskriva vad du kan göra själv för att må bättre trots känsligheten.

Idag anses högkänslighet inte vara en diagnos utan mer ett personlighetsdrag. Och man vet idag att barn med extra hög känslighet med rätt förhållanden kan bli välfungerande individer. Men om dessa barn lever i en familjesituation helt utan förståelse kan detta ibland öka risken för ångest, depression, oro/ängslighet och utveckla en blyg eller inåtvänd personlighet. Det finns massor med faktorer som kan påverka hur vi blir som vuxna men en trygg grund skapar oftare bättre förutsättningar till att vi kan utveckla vår självbild, självkänsla. och självförtroende.

Det är utifrån självförtroende jag ska berätta mer kring HSP men det går ofta in i varandra-självkänsla och självförtroende, dock inte alltid. Vilket i bland skapar situationer vi inte är redo att hantera för vi har inte grunden – tillräckligt med självkänsla som kan möta upp självförtroendet.

Om någon har ett självförtroende som heter duga så kan det bli många knepiga situationer om inte självkänslan är lika på topp. Jag har talat med många som ger sig in i diskussioner, eller andra situationer utifrån att de vågar och tror på sig själva i väldigt hög grad men som i slutändan ända “ställer till “det för sig själva. Det kan vara en situation på jobbet som man väljer att tala om sin åsikt trots att den kan anses som obekväm. Ok, det funkar att tala om det just då men sen kommer känslorna-att bli väldigt mycket uppe i hjärnan och den situation/ känsla det obekväma skapat. Man märker att andra inte har samma åsikt eller vill tala om det inför alla. Många talar om “situationen i mindre grupper där man känner sig tryggare. Man vet att att man inte orkar stå emot andras känslor och tyckanden. Men har man ett väldigt stort självförtroende kan man ge sig in i fighter man helt enkelt inte har resurser att lösa. I stället växer knuten i magen, obehaget att möta dem som inte varit öppna och det blir en ond cirkel. Med låg självkänsla kanske man söker stöd hos enstaka kollegor eller vänner men hjälper det i dig framåt-nej, ger möjligtvis en tillfällig tröst. Så mitt bästa tips till oss alla som är eller har varit väldigt känsliga för omgivningen är helt enkelt att jobba upp den grund du står på. För endast då kan du lämna t ex mötet utan att ta med dig alla dessa känslor hem.

En del gör precis tvärtom-håller allt inom sig av rädsla för andras åsikter och känslor. För att skydda sig själva helt enkelt. Variationerna kan vara många men det jag vill förmedla är att bara du kan lära dig att bygga upp dig, avgränsa dig från andras reaktioner. Har man känsliga barn så är det just deras självkänsla vi kan hjälpa dem med som vuxna. Men även att hjälpa dem att få en lugn miljö att plugga i . Vi som är extra känsliga kan störas av alla möjliga ljud när vi ska fokusera-gäller ofta både vuxna och barn.

Själv har jag varit tvungen att lära mig/träna på att inte äga andras reaktioner eller känslor så mycket att det påverkar mig. Det går inte att jobba som Medium om man inte kan separera vart energierna hör hemma.

Vi kan se denna känslighet som en styrka när vi lärt oss att hantera den och byggt upp en stabil grund för oss själva. Och många gånger är det en styrka som till exempel inom vissa arbeten där man bemöter människor. Men vi måste skaffa oss verktygen att ge och ta in på en stabil grund utan att dräneras.

Det är inte lätt att utvecklas men för många av oss helt nödvändigt för att få vardagen att gå i hop!

För personer med HSP blir inte bara berörda av andra människor utan också av miljöer, ljud och intryck. Och vi kan nog vara eniga om att om man tar in allt så finns ingen energi över för sig själv.

Mitt tips är att tänka ; vad andra säger och gör får stå för dem, det är de som utför handlingen som äger den och ska ha “jobbet” inte den som står bredvid och suger in. Att Meditera eller mer kreativa saker passar oss ofta personer med detta personlighetsdrag. Att rita eller måla kan ta upp all fokus och därigenom skapa ny energi. Det finns massor med sätt att skapa energi men ofta är ensamaktiviteterna som ger mest energi eftersom man är i sin egen energi utan att behöva tänka på andra eller omgivning som stör.

Det finns självfallet massor med nyanser åt olika håll men kan inte ta upp alla i ett blogginlägg. Men hoppas jag med detta inlägg kan påminna om att ta hand om/ sätta dig själv i fokus lite oftare. Och att just personlighetsdraget inte per automatik betyder att du är extrovert eller introvert- det kan vara andra saker i uppväxten som styrt detta. Men för den som är mer utåtriktad behöv redskap och förståelse för sig själv kring hur många sociala situationer man orkar hantera. <3

Nu hoppas jag att jag ska ha tid att skriva nya inlägg snart igen och önskar alla läsare en fin Jul och ett gott nytt år! / Monika.T