Denna morgon vaknade jag med en fästing som satt fast i sidan, min man fick operera ut den. Jag hade en fästing på väg att sätta sig fast, kvällen före också. De kryllar verkligen av dem här i år. Jag var ute i skogen på eftermiddagen men duschade sen när jag kom hem, trots det fanns det en kvar som jag tydligen inte upptäckte.

Råden är många angående hur man ska klara sig från att få fästingar, allt från eteriska oljor, bärnsten, ultraljud, kokosolja, rosmarin, vitlök till att dra på nylonstrumpbyxor utanpå kläderna. Man kommer då att vandra runt i skogen och se ut som en alien när man letar svamp. Med mygghatt på också blir de komplett, risken är att man möter någon liten tant i skogen som får hjärtsnörp av fasa för ens uppenbarelse.

Jag har provat mycket (dock icke nylonstrumpa) men tycker väl inte att något av de jag provat hjälper helt och fullt ut. Så därför kan jag inte ge något direkt råd, förutom en eterisk olja som heter Eukalyptus Citriodora som är ganska bra. Man duttar på sig lite här och där, man kommer att stinka…i just say. Dock stinker man ju av många av de andra alternativen också. Ha INTE eterisk olja på katten bara, de tål inte sånt.

Idag har jag samlat in Isop och gjort tinktur. Denna tinktur är bas i ett recept av hostdroppar som jag brukar göra. Isop tillhör familjen Kransblommiga växter, Lamiaceae.
Den är ursprungligen från medelhavsområdet men har odlats i cirka 600 år i våra trakter. Den är en 30-50 centimeter hög halvbuske som vill stå riktigt soligt och väldränerat. Örten har stark kryddoft och blommar i blått i juli-augusti. Den är en gammal kulturväxt som odlas som krydda och medicinalväxt, men också som prydnadsväxt. Den är en fin dragväxt för honungsbin och gillas även av andra pollinerare som humlor, vildbin, fjärilar och blomflugor.
Isop var en i den berömda kyrkbuketten och den ansågs skydda mot ont förr i tiden. Den ansågs som en helig ört väldigt tidigt och finns omnämnd i bibeln. Allmogen hängde även upp den inne i husen och i lagården för att skydda gården och dess innevånare.

Isop är kramplösande, slemlösande, lätt urindrivande, svettdrivande och inflammationshämmande. Den har även lugnande effekt vilket är bra vid kraftig hosta på natten. Den är bra för matsmältningen, oroliga själar och ökar blodcirkulationen.
Isop är även virushämmande och passar väldigt bra i salva vid herpesutslag. Använd inte Isop om du är gravid, ammar eller har haft epileptiska anfall eller har epilepsi.

Det finns fortfarande några platser kvar på höstens distanskurs i växtmedicin. Kika in på Källmossas hemsida för mera information.
Njut av sommaren och akta er för fästingarna.
/Helena på Källmossa