Nu stundar en intensiv tid här på Källmossa. Mängder av frön och småplantor ska sås och planteras i krukor. Jordsäckar ska bäras in i växthuset, de ska vattnas, kollas temperatur och amplar ska fyllas, planteras och hängas upp i taket för tillväxt. Som tur är så är höstens kurser i växtmedicin nyligen avslutade, ett nytt gäng kurselever är redo att ta med sig den gröna visdomen ut i livet. Tack till er.

Jag får se hur mycket jag kommer att hinna skriva här i bloggen nu under denna hektiska årstid från och med nu till i slutet av juni, men ni får inte tro att jag glömt er!

I år ska jag utöka handelsträdgården lite, i den nya hörnan ska det bli mera perenner och speciellt medicinalväxter. De flesta medicinalväxter är perenner, vilket innebär att de är fleråriga och kommer upp igen och igen, vår efter vår, mycket praktiskt.
Jag har även förr om åren haft medicinalväxter i sortimentet men intresset har inte varit så stort då. De flesta fick jag sålda på mässor som jag åkte runt på ute i landet. Men nu är den tiden över, min ork räcker inte längre till att flänga och fara. Nu hoppas jag att folk kommer till mig istället.

Många av dessa medicinalväxter är mycket vackra perenner, många är bortglömda skönheter som jag försöker sprida i och med att ha dem i mitt sortiment. Jag vurmar extra för rariteter som inte är så vanliga i dagens Sverige men som säkert fanns på var mans och kvinnas gårdstun för 200-300 år sedan, dessa är verkligen ett stycke kulturhistoria.
Några exempel av dessa är bland annat Ålandsroten, Hjärtstillan, Läkemalvan och Järnörten. Fyra fantastisk fina perenna medicinväxter som pryder vilken rabatt som helt. Dessa älskas av pollinerare som bin, fjärilar, humlor och blomflugor och ger mycket nektar. De har lång blomningstid och blommorna i sig håller länge. Alla dessa är mycket lättskötta och anspråkslösa.

Våra vanligaste kryddor är ju även de medicinalväxter men det är det nog inte så många som tänker på, man har dem endast i/på maten som krydda. Men Timjan, Persilja, Oregano, Salvia och Rosmarin är riktiga healers i växtvärlden, de kan göra stordåd för hälsan. Alla dessa förutom Persiljan är perenna, Persiljan är tvåårig och kallas då för bienn, det innebär att den kommer upp året efter att den blev planterad och går då i blom, bildar frön och sedan dör. Alltså en växt som normalt behöver två år för att avsluta sin biologiska livscykel. Exempel i denna grupp är Kvanne, Kungsljus och Morot.

Ettåriga örter är de som inte övervintrar utan fixar fort sin biologiska livscykel på en sommar och släpper sina frön på hösten för att säkra sin förökning för att sen dö när vintern kommer. Tyvärr med vårt karga klimat i Sverige är det inte många frön av ettåringar som överlever vintern liggande utomhus på jorden. Dessa ettåringar kallas Anuell och i den gruppen hittar vi bland annat Dill, Kamomill, Ringblomma, Anis och Fänkål.

Förhoppningen denna säsong är att många kunder med intresse för just läkeväxter och gamla sorter hittar ut till mig. Handelsträdgården öppnar troligen den sista april, men det är inte riktigt spikat än beroende på vädret.

Samla gärna ihop ett gäng, ni som vill shoppa fräscha plantor av läkeväxter (andra växter också) till bra priser och kom. Åk tillsammans, min handelsträdgård ligger endast cirka 22 mil från Stockholm och med den nya E4:an går det ganska fort. Ta en tur till Hållnäshalvön och upplev vår fina natur och storslagna kustremsa intill Östersjön. Från Källmossa handelsträdgård är det cirka 5 kilometer ned till hamnen och havet. Vi har även runstenar, kulturreservat, naturreservat och fornlämningar. På den södra sidan av Hållnäs finns mysiga fika och matställen. En liten bit söderut cirka 18 kilometer, ligger Lövstabruk, ett känt och välbevarat vallonbruk. På 1600-1700 talet var det ett av världens förnämsta järnbruk i makalöst vacker miljö. Ett otroligt fint och sevärt bruk med kyrka, orangeri, värdshus, stor herrgård med park och damm.

Helena på Källmossa

www.kallmossagard.n.nu