Solen skiner idag, de luktar vår i luften och ljuset har återvänt. De är nu dags att börja så sina frön för er som inte vill ha lampa över era plantbebisarna. De klarar sig nu utan tillskottsbelysning i ett ljust fönster. Men se upp med vårsolen så den inte bränner de små liven.
Ett tips är att förodla dina grönsaksplantor som kål, sallad och spenat inomhus så får du en tidigare skörd. Man kan ju också sen så direkt på friland när jorden reder sig så får man två olika omgångar med skörd. De plantor man förodlar inne planterar man ut i grönsakslandet sen i maj-juni beroende på väder. Att ha en fiberduk att lägga över är jättebra, den skyddar mot både frost, stekande sol, uttorkning och skadedjur.

Idag tänkte jag att vi ska titta på en välanvänd vanlig krydda, läkeört och perenn nämligen Kungsmynta/Oregano.
Kungsmyntan är den som är vanligast här, den är härdig, lätt att så och en fin perenn växt att ha i sin rabatt, kruka eller örtagård. Dess blommor drar massor av fjärilar, humlor, bin och andra pollinerare med sitt överskott av nektar.

Kungsmyntan trivs bäst i näringsrik, kalkhaltig, lucker och måttligt torr trädgårdsjord. Den vill inte kvarstående vatten eller för mycket skugga. Den vill stå i full sol på ett varmt ställe. På våren vill den ha en giva gödsel. Den vissnar ned helt under vintern, men låt det gamla riset stå kvar över vintern och klipp ned det till våren. Det hjälper plantan att övervintra.

Kungsmyntan har haft en framträdande roll i folkmedicinen och används än idag för att lindra rossliga luftrör, inflammation, allmän utmattning, aptitlöshet, fotsvamp, diarré, menstruationssmärtor och problem med invärtes svamp, candida.
Den är också virushämmande, antiseptisk och verkar något lugnande på nerverna. Samt sammandragande, kramplösande, magstärkande och har gasdrivande verkan. Man kan dricka den som te eller göra tinktur av den.
Går det förkylning eller magsjuka hemma kan man droppa eterisk olja av oregano i en aromalampa så tar det kol på en hel del basilusker som färdas runt i inomhusluften.

Ha en fin vårdag, passa på att sola lite och tanka solenergi.
/
Helena på Källmossa