Lagerblad är en smakrik och vanlig krydda i de Svenska köken. Själva växten lagerbladsträd är en ståtlig krukväxt som kan bli rejält stor och gammal som gatan om man har tur. Den är även en historiskt mytomspunnen, magisk ört och en potent läkeväxt.
De flesta tänker på matlagning och långkok när man nämner lagerbladet, men sanningen är den att den är så mycket mer än en matlagningskrydda.

Lagerbladsträdet härstammar från Medelhavsländerna, Södra Europa. Den finns i gamla vilda bestånd bland annat i Turkiet, Syrien, Portugal och Kroatien. Nu för tiden är den även odlad i Sydamerika.
Man kan köpa lagerbladsträd som krukväxt i välsorterade blomsterbutiker. Växten gillar att stå ljust och få en dusch av blomsprutan då och då. Under vinterhalvåret när de är dåligt med dagsljus blir den jätteglad för en växtlampa som utökar ljustimmarna något. Under sommaren kan man ha den ute i växthus, på altanen eller annat skyddat och varmt läge. Den tål ingen som helst frost och mår dåligt av låga temperaturer längre tid.

Lagerbladets läkande egenskaper är i stora drag inflammationshämmande, antibakteriell, hjälper matsmältningen, rogivande, parasit och svamphämmande. Lagerblad kan också inverka positivt på högt blodtryck och njursten.
Vill man åt hälsofördelarna av själva lagerbladet gör man te, olja eller salva på det, man bör inte äta upp själva bladet.

Eterisk olja av lagerblad i salva/olja lindrar ledsmärta vid artrit och reumatism vid utvärtes användning . Den är också effektiv mot insektsbett, blåmärken och verkar dämpande på ärrvävnad.

Lagerblad är också väldigt populärt att använda i rökelse. Röken bladet sprider doftar gott, och inger ro, man blir avslappnad och stressen rinner av en.

Denna växt är sedan årtusenden en helig växt och dess populära era startade i det gamla Romarriket. Att få hedras med en lagerkrans var den ultimata utmärkelsen i dessa dagar.
Där berättas också om Guden Apollon som blev förälskad i nymfen Daphne efter att Eros skjutit honom med en av sina kärlekspilar. Daphne var otroligt vacker men mycket försiktig och blyg, hon blev skrämd av Apollons idoga närmanden. Hon flydde och ropade på hjälp av gudarna. Flodguden Ladon som också var hennes far, besvarade hennes böner genom att förvandla henne till ett lagerträd. Efter det blev lagern förknippad med guden Apollon.

Att ha lagerblad i en amulettpåse eller i fickan ger bland annat beskydd, frihet och verkar som åsksköld vid oväder.

Allt gott i de levande ljusens tid

/Helena på Källmossa

http://www.kallmossagard.n.nu/