Nu är hösten här på riktigt, ljuset håller på att försvinna. Skolor och arbetsplatser fylls på och nu cirkulerar mycket förkylningar och andra krämpor.
Det är nu viktigt att boosta sitt immunförsvar och sköta om sig riktigt noga.

De är dags att titta över sitt vitamin och mineralförråd samt inleda kurer med dessa, om man inte redan gjort det. Kanske köpa riktig honung, helst från lokal biodlare att ha i teet. Var noga med att inte sitta på kalla saker, ha tjocka strumpor på fötterna. Ja jag vet jag låter väldigt gammeldags och traditionell här, men detta gäller även idag……… varm stjärt och varma fötter kan uträtta underverk.

Att bada fotbad är otroligt avslappnande, helande och vitaliserande procedur för hela kroppen. De passar bra att sitta med fötterna i en hink eller balja framför tv:n, med en god bok eller bara framför brasan.

Man kan ha örter, eteriska oljor, salt, honung, vinäger, te, oljor och såpa i sitt fotbad beroende på vad man känner för och vilka egenskaper man vill att fotbadet ska ha.

Riktigt varma fotbad med timjan, citronsaft/eterisk citronolja/vanlig citron i bitar, eukalyptus, kamferolja eller lite stark senap i, kan lindra förkylningssymtom, som ruggighet, huvudvärk, täppt näsa och täppta bihålor. Ett tips är att göra detta på kvällen. När vattnet svalnat så torka fötterna noga, smörj in er med en fet salva sätt på er raggsockar och sov sedan med dessa på.

Varma fotbad kan även lindra oro, nervositet och ångest. Man kan blanda eteriska oljor i badet. Eteriska oljor som lavendel, cederträ, kamomill och boswellia är väldigt avstressande, lugnande och rogivande. Man kan samtidigt dricka en lugnande kopp ört-te med citronmeliss, kamomill och valeriana.

Har man fotsvamp kan man ha te av gullris, teatreeolja, vinäger eller ringblomma i badet, låt sedan fötterna lufttorka. Tall och granbarr främjar cirkulationen, är något smärtlindrande/uppmjukande och har en värmande effekt på hela kroppen. Rosmarin är uppiggande, antiseptisk och sätter fart på blodomloppet. Vill man ha bubblor i sitt fotbad kan man vispa i ett utdrag av björklöv.

Honung tillsammans med grov salt är helande och uppmjukande för torra fötter med tjock hud på. Jag rekommenderar att ni efter badet filar fötterna, smörjer in dem med en fet närande kräm exempelvis ringblomssalva och sätter på ett par strumpor.

Väl mött i de levande ljusens årstid
/Helena på Källmossa

www.kallmossagard.n.nu