I detta blogginlägg skulle jag vilja lyfta några av våra svenska inhemska medicinväxter och träd. Såna som oftast finns precis utanför knuten, i närmsta dike, på ängen, stigen, skogen eller i en rabatt.

Den första som jag skulle vilja slå ett slag för är Röllekan, den finns nästan överallt och den klarar tuffa tag, den kan växa på torra, karga marker, bland grus och sand. Röllekan har använts sen långt tillbaka i tiden och är en ganska mytomspunnen växt.

I Danmark har man hittat en cirka 3000 år gammal grav från bronsåldern med en ung kvinna i och hon har rester av en röllekablomma med sig i graven. Denna växt har tillskrivits stora krafter både på ont och gott. Den har även i vissa trakter torkats och använts som snus och tobak.

Röllekan är sårläkande, bakterie, virus och parasithämmande, både in och utvärtes. Den kan användas både i salva, te och tinktur. Den har stärkande egenskaper på immunförsvaret, och passar att ta när man känner att en förkylning är på väg. Den är även blodtryckssänkande och kärlstärkande. Den kan tas vid mensvärk, magbuller, gasighet och magknip.

Gullris är en annan favorit, det vanliga gullriset Solidago virgaurea räknas numera som inhemskt växt. Denna växt är väldigt lättodlad men också förvildad så den kan finnas både i naturen och i rabatten. Även denna blomma är bakteriehämmande och den passar utmärkt när man har problem med urinvägarna. Den är också inflammationshämmande och stärker njurarna samt hämmar svamp både utvärtes och invärtes. Även denna växt kan man göra salva på samt te och tinktur.

Ett träd som är otroligt vanligt och finns över hela Sverige är björken. Björken var först av alla träd att vandra in i Norden, ett riktigt pionjärsträd. Vi har tre olika sorters björkar, Vårtbjörk, Glasbjörk och Dvärgbjörk. Alla är verksamma medicinträd.

Björkblad är virushämmande, utrensande, njurstärkande och urindrivande. Man kan även tvätta i björkblad, både tyg och hår eftersom att de är saponinrika vilket betyder att de har renande och skummande egenskaper. Ett tips är att plocka björkblad ganska tidigt på säsongen då den läkande kraften är som störst. Sav, chaga och häxkvastar är andra produkter man kan få från björken men det får jag ta i ett annat inlägg.

Ett annat litet träd är Rönnen, ett mytomspunnet träd som de förr i tiden ansåg skydda mot onda krafter. En rönn planterad på gården, helst innanför grinden skyddade hus, folk och fä mot blixtnedslag, hårda väder, storm, olycka och förbannelser. Man kan även ringa in ett område med rönnkvistar för beskydd. Det sades också att eldade man med rönnved i spisen blev gårdsvätten förbannad och lämnade gården, och det var olycksbådande.

Rönnbarken kan man använda till sårvård och diarré, detta naturligtvis för dess rika innehåll av garvämnen. Man får ju inte barka ett träd som lever hur som helst, utan ska man ha bark kan man ta från ett träd som ska användas till ved eller från kvistar på trädet. Själva rönnbäret är immunförsvarshöjande, bra vid prostatabesvär och vid urinvägsbesvär, likt tranbäret. Saft från färska bär kan man använda till om man behöver få fart på förstoppad mage. Troligen är det de rika innehållet av c-vitamin här som får fart på tarmen.

/ Helena på Källmossa

www.kallmossagard.n.nu