Det finns en uppsjö av bra och milda läkeörter att använda i sina dagliga hudvårdsprodukter. Att göra sina egna produkter är höjden av lyx, de är rent, ekologiskt och giftfritt. De är väldigt verksamma, de är ett bra miljöalternativ, de är relativt billiga och det ger en inre tillfredsställelse att använda dessa produkter.

Personligen gör jag allt sådant själv som salvor, ansiktsmasker, hudvatten, läppcerat och fuktighetsbevarande geléer. Jag köper inga hudprodukter alls, när man är van vid det lyxiga hemgjorda kan man inte ens komma på tanken att vilja köpa kommersiella produkter för hyn.

De örter jag använder mest i hudprodukter är daggkåpa, rosenblad, ringblomma, aloe vera, lavendel, kamomill, våtarv, kardborre, vallört och johannesört.
En sak jag inte kan leva utan är svalkande ansiktsvatten, gärna med fräscha och sammandragande örter som rosenblad, daggkåpa, trollhassel och styvmorsviol. Denna blandning passar utmärkt för mogen hud, de ger spänst, är extremt vårdande och fuktgivande. I ansiktsvattnen använder jag mig av kokt vatten, kanske lite aloe vera gelé, kolloidalt silver och rosmarinextrakt som konservering. Jag har ofta dessa i en sprayflaska så jag lätt kan spraya ansiktet utan att komma åt innehållet vilket gör att denna spray håller sig länge.

Favoritsalvan är en välbeprövad och välkänd sort nämligen den av ringblomma. Jag tvistar gärna till den lite med att eventuellt blanda i lite aloe veragele, Olibanum frankincense eterisk olja och möjligen någon mer eterisk olja beroende på vad för syfte jag har med den.

Idag finns det mängder av olika vegetabiliska ekologiska oljor att välja mellan för sin hudvård. Man får läsa på om oljorna beroende vad för egenskap man vill ha på salvan. Dock ska man tänka på att vissa oljor håller sig sämre än andra. De blir lätt dåliga och passar inte att stå med örter i ett soligt fönster i 4 – 6 veckor. Här kan nämnas gurkörtsolja och nattljusolja. Oljor med god hållbarhet är oftast oliv, raps, mandel, tistelolja. De oljor som inte är särskilt hållbara får man använda som en naturell ansiktsolja och förvara den i kylskåp, för vissa av dessa oljor har fantastiska hudvårdande egenskaper.

Vill också berätta att det finns fortfarande ströplatser kvar på Källmossas stora grundutbildning i medicinväxter som startar om en vecka. Varmt välkommen med din ansökan.

http://www.kallmossagard.n.nu/

/ Helena på Källmossa