Hon börjar bli gammal….kroppen är lite sliten. Hon betyder så mycket för mig denna hund-dam, med massor av integritet, klokhet, nyfikenhet, intelligens och sprittande glädje

Hältan kom som från skyarna, veterinären fastslog efter utredning troligen artros. Dagen blev plötsligt grå, den annars så glada lilla älvan blev nedslagen, stelbent och grinig. Hon börjar bli sliten i lederna fast hon inte ens fyllt 10 år. Ingen av mina tidigare hundar har visat tecken på detta i sån tidig ålder, men nu är det som de är. Veterinären skrev ut värkmedicin åt henne som hjälpt en del. Men nu är de ju så att vi ger oss inte så lätt, vi kämpar emot med naturens krafter.

Jag tycker mig börja se en smygande förbättring nu efter cirka en veckas behandling med både veterinärmedicin och naturmedicin. Veterinärmedicinen hjälper oftast på nästan en gång medans man med naturmediciner får vänta ett par veckor på resultat, de är ju inga kvickfix direkt, men sen är det en hållbar medicinering som man kan äta i långa perioder.

Jag har satt in henne på en behandling med nyponpulver, gurkmeja, msm-pulver, omega 3 och blåläppad mussla. Jag hoppas ju att jag så småningom kan fasa ut veterinärmedicinen, men det inget man kan veta så här i början. Man får ta en dag i taget och se hur det går. Det viktiga är att hon inte har ont just nu. Det glada humöret verkar vara på väg tillbaka och hon rör sig mjukare.

Nyponpulver och gurkmejan är mycket positiv på två sätt, dels är den antiinflammatoriska som så många vet och bra för lederna men sen är de väldigt len och skyddande för magsäck och tarm. Den värkmedicin man får från veterinären är oftast ett otyg för hundens mage. Många av mina tidigare hundar har inte tålt längre kurer av dessa mediciner utan att de blivit magont och ibland även blodiga diarréer.
Omega 3 och msm-pulver är även de antiinflammatoriskt och msm hjälper till att bygga upp kroppen, öka styrkan och hållbarheten i leder och muskler. Omega 3 smörjer och dämpar inflammationer i nästan hela kroppen.

Alla dessa naturmediciner hjälper också på människor med onda leder. Tänk på att gurkmejan ska var väl förpackad och inte stå framme i ljuset och i tättslutande påse när den inte används. Omega 3 ska stå i kylskåpet och även nyponpulvret ska var i en mörk och tättslutande förpackning.

Jag vill också påminna om att när ditt djur är sjukt eller har ont går man till veterinären och får en utredning. Man håller inte på att joxar hemma innan man vet vad man har att göra med för fel på djuret. Det är viktiga saker, och de är lag på det. Bland annat är det viktigt vid ledvärk och störningar i rörelseapparaten få utrett med blodprov att de inte är någon fästingburen sjukdom. För då ser behandlingen lite annorlunda ut och man bör få penicillin från veterinären för att bli av med detta.

Den äldre hunden behöver också lite mera omsorg. Vintertid kan man ha ett täcke på den och skyddar den allmänt från att bli kall. Ge den ett tjockare underlag att ligga på inne så att inte den ligger igenom underlaget, gärna i ett värmande material. Tycker hunden om att ligga ute så försöker man få hunden att ligga på ett underlag ute och inte direkt på marken om det inte är väldigt varmt. Att hålla nere vikten på hunden är också viktigt men ack så svårt, jag talar av egen erfarenhet.

De är också av vikt att inte låta en hund som har artros eller ledbesvär rusa iväg, typ göra rivstart på bron och såna saker. Man kan ta på koppel och hindra den från såna rusningar som i värsta fall förvärrar lederna och att en ny inflammation blommar upp i artrosen. Naturligtvis kan din hund vara lös och man kan ta av kopplet sen. Ge lagom, mjuk motion, på mjuka underlag, undvik rusningar och vild lek. Se till att tänderna är rena och att klorna hålls korta.

De finns ett fåtal platser kvar på kursen som börjar i september på grund av avhopp. Är platsen din?

/Helena på källmossa