Doften ligger söt och ljuv över hela gården…Pionen, rosorna och schersminen står i full prakt och den sena kvällens ljumhet fylls av fukt och lenande svalka. Läkevänderoten står högt upp emot skyn, dess puderrosa blomklasar lockar till sig många olika insekter. De ser ut som rosa hundkex, mycket dekorativa och höga. Även Salvian står i full blom, dess sidenlena, grågröna blad i kontrast till de blå spirorna.

Denna årstid är verkligen magisk och varje hörn av naturen frodas, växer, slår ut och bildar nytt liv. Småknytt, nattfjärilar, älvor, mygg och annat leker sina lekar i ringdans i den mjuka sommarkvällen, då ljuset är dämpat och naturens många innevånare vaknar till liv.
Ängen bredvid är nu slagen och räven smyger där i sommarnatten, på jakt efter möss och sorkar. De blir så fint och öppet när slåttern är här, höet tas in som ska räcka till djuren när vintern kommer.

Mina majsplantor har redan bildat kolvar i min odling, det känns väldigt tidigt. Majssilket som sticker ut ur kolven när den bildas kan man dricka te på eller göra tinktur på. Man kan se det som en tofs av gula spröt, i övre ändan av bladen som omsluter kolven vid bildningen. Detta majssilke är lenande i urinvägar, antiinflammatoriskt och hjälper mot bakterier i urinen för sin urindrivande verkan. Vissa tycker också att de hjälper mot ledvärk.

Jag har semester denna månad, handelsträdgården är stängd för säsongen och öppnar igen våren -20.
I början september kör distanskurserna i växtmedicin igång igen. Kurslokalen på gården står också klar, så till hösten blir de även vissa kurser där.
Hoppas ni har hunnit samla växter till krydda, välmående och helande, dock så hinner ni ännu. Snart är johannesörten och isopen på väg att blomma. Älgörten, flädern och nyponen står nu i full blom här…ja flädern är snart utblommad. Dock är det ju olika vart man bor i vårt avlånga land. Naturen bjuder just nu på ett överflöd utan dess like.
Med detta vill jag önska er alla en skön sommar. Titta gärna in på Källmossas hemsida ifall ni är sugna på att lära er mera om läkeörter, odling och produkttillverkning.

Allt gott / Helena på Källmossa