Mina nyårslöften för 2020 blir i naturens namn. De blir mindre slösa, mera odlat, mindre köpt, mera hållbart, mera egentillverkat, mindre av att kasta och mera av att nöta ut…helst ska de mesta utnyttjas till atomer när de gäller kläder, mat, prylar och inredning.
De blir egengjorda hudkrämer, eller naturliga vegetabiliska fina oljor för huden. Det blir ren såpa som handtvål på toaletten samt till ugnen, golven och kulörtvätten. Har man såpnejlika hemma i rabatten kan man göra eget tvättmedel av den men även schampo. Det går nästan, men bara nästan lika bra med björklöv.

Man kan göra egen rengöringsspray av vinäger, vatten och eterisk olja för doften. Vill man kan man göra egen vinäger av en vinägermoder. De är ungefär samma procedur som vid kombuchatillverkning.
Ättika är bra till kalkavlagringar och som sköljmedel i tvättmaskinen. Ättika är även bakteriedödande och tar bort ofräsch lukt. Även ett starkt avkok av timjan är ett bra desinficeringsmedel. Dock luktar de inte så gott så då kan man blanda i någon eterisk olja som förhöjer doften på det.

Det blir till att spara och samla mera regnvatten, detta är superbra för odlingarna och även till inomhuskrukväxterna. De är också ljuvligt att tvätta av sig i ett mjukt regnvatten efter en varm dag. Som barn så fick vi ibland tvätta oss om sommaren i regnvatten, så underbart och håret blev alldeles mjukt.

En sak som är bra, är att kompostera mera för att sen få fin jord till krukor och odlingar.
Att köpa second hand, återbruka och försöka hålla sig till ekologiska och lokala varor blir också en stor prioritering. Nu blir det inte så stor omställning för oss för vi brukar för det mesta tänka och handla i dessa banor.

Att inte slänga mat utan använda det mesta till hushållet och även till hönsen eller andra husdjur om man har såna. Att odla sina grönsaker under sommarhalvåret är lätt, man kan också odla vissa örter, sallader och spenat i balkonglådor och krukor om man inte har tillgång till mark. Här kan du ju även odla tomat, gurka och även squash men det kräver en redig kruka…men vill man så kan man.

Hur ser era nyårslöften ut?
/
Helena på Källmossa