Jaha… swoosh så var de nytt år…vad tar tiden vägen?

De är nu hög tid att börja planera vårens odlingar. Kika i frökataloger och bestämma sig för vad man vill så och ha i sina bäddar. Det är snart dags att börja fröså de tidigaste sorterna som exempelvis chili, timjan och annat trögväxande.

Chili finns i en uppsjö av olika sorter och styrkor. Chili är inte bara en fin krydda utan den är också en medicinväxt av rang. Chiliolja är bra mot värkande stela leder och muskler. Chili har använts av folk i minst 6000-7000 år både som krydda och som medicinväxt. Dock inte här i de nordliga delarna av världen utan mera söderut.

Chilins aktiva ämne heter Kapsaicin, detta ämne sätter fart på blodet, mjukar upp muskler, öppnar upp och frigör de egna endorfinerna. Det kan kännas lite varmt när man masserar in oljan i huden, viktigt är att man inte tar den hetaste chilin och gör olja av eftersom att de kan bli svid på huden av….och för Guds skull peta dig inte i ögonen. Bra också att massera in på kalla fötter och stela fingrar.

Styrkan/hettan i chili mäts i Scoville-grader och den hetaste chilin i världen just nu är Red Savina Habanero på 500000 scoville. Jämförelsevis ligger exempelvis Tabascosås på 2 000 till 5 000 Scoville.

Det finns nu mera ett plåster med chili mot smärta som är receptbelagt som man kan få vid värk hos vården. Qutenza heter detta plåster och är använt vid nervsmärta som är brännande och svidande, allra helst i huden. Detta hjälper vid bältros, diskbråck och även vid diabetessmärta.

God fortsättning på det nya året!

Helena på Källmossa