I den nordiska folktron är växter och träd ett stort ämne. Naturligtvis för att de flesta förr i tiden bodde på landet, mitt i naturen så att säga. Man brukade, åt, förökade, eldade, byggde och levde med växter och träd, de ingick i själva överlevnadsstrategin. Sägner, ordspråk och folktro om träd och växter gick från mun till mun i generationer. Vissa växter och träd var/är särskilt viktiga att ha i sin närhet, inte bara för att få mat, foder och värme utan för dess utstrålning av vissa energier som sade sig vara bra för gården, stugan, djuren och människorna som bodde där.

Rönnen, en av gårdens bästa väktare. En rönn i fyra väderstreck och man var säker på att den stod emot dåliga influenser utifrån. Man kunde även ta hjälp av den vid akut beskydd och när man skulle lägga en osynlig skyddsbarriär runt om gården.

Libbsticka en högrest kryddväxt med stark aromatisk doft och smak, finfin i matlagning. En perenn ört som man förr i tiden alltid hade innanför grinden som portvakt och skydd från ont av alla de slag men även från jordiska ting som råttor, vägglöss och ormar.

Enbusken var en av forna tiders verkliga beskydds buskar, stickig som den var. Den ansågs skydda både mot ont, dåliga energier, förtrollningar, sjukdomar, ohyra och allmän otur. En enbuske som växte vid sädesåkern, kohagen, stugan eller vägen högg man inte bort i första taget, den skyddade skörden, boskapen, husfolket och de resande på vägen. Bären gav också beskydd, de hade man i fickan eller i en amulett vid farofyllda uppdrag.

Nyponrosen, en till med stickig attityd. Förutom de användbara nyponen vilka var ett uppskattat tillskott i hushållet i äldre tider, har de många och vassa taggarna. Så att ha nyponbuskar i närheten av stugan, gårdsplanen eller ladugården var ett säkert kort. Dessa buskar skyddade som allt annat som var vasst, mot dåliga energier, förtrollningar, elände, sjukdom och annat ont.

Hoppas ni får en fortsatt fin sommar. Det finns några lediga platser kvar på höstens stora kurs. Hoppas vi hörs!

/ Helena på Källmossa

http://www.kallmossagard.n.nu/