Oj oj oj vad det regnade här igår. Det öste ner och tvättade rent i naturen. Vattentunnorna under stuprören blev fulla igen…tack! Regnvatten är det bästa man kan ha i trädgården att vattna med och även för krukväxterna inne. Man kan också skölja håret i regnvatten de blir otroligt fräscht och mjukt.

Vi går nu in i september månad, med mörka kvällar, mys med örtte och brinnande ljus. Man blir förvånad över hur mörkt de blir på kvällen och allra helst de dagar med mulet väder. Dock finns det en hel del att göra ute i trädgården denna årstid om man vill.

Det är nu en mycket bra tid att gräva upp, flytta och plantera perenner. Då hinner de rota sig riktigt till invintringen, de satsar på ett gediget och bra rotsystem innan tjälen. Det eftersom att de gröna bladmassan nu håller på att dra sig tillbaka, vila och slutligen dö. Detta innebär att de kan satsa allt krut på rötterna. Och bra rötter är liksom A och O för plantans vitalitet och förmåga att klara vintern. Många växter har fått bebisar under sommaren som man kanske vill flytta till andra ställen, de kommer ju ibland inte så lägligt till när de bestämmer själva vart de ska komma. Nu är det perfekt att göra de.
Många medicinväxter är perenna och kan också med fördel delas och flyttas nu. Men om det blir en torr höst utan nå vidare regn, bör man vattna de man flyttar.

Just nu är även skogarna fulla med blåbär, svamp och så småningom lingon. Även havtornen är klara och björnbären är på gång, dock inte riktigt färdiga här än. Passa på att fylla förråden med naturens gåvor.

Blåbär är så nyttigt och gott, ett riktigt medicinbär. Det är stärkande för ådror och blodet, hjälper tarmen att funka bra och är läkande för hela tarmpaketet.
Blåbär är proppfulla av antioxidanter, vitaminer och mineraler. De har en stärkande och skyddande effekt på våra kroppar. Och som så många vet även bra för ögonen.

De är helt gratis att gå ut i skogen och plocka, de finns ofta i rikliga mängder lite varstans. Komihåg att inte plocka invid trafikerade vägar och promenadstråk där folk rastar sina hundar.
Mitt tips är att frysa dem som de är och ta upp och ät dem lite varje dag under året. Försök att undvika att hetta upp dem.

Även havtorn och björnbär är otroligt nyttiga och har läkande egenskaper men de får vi ta i nästa blogginlägg.
Det finns nu TVÅ platser kvar på Källmossas stora höstkurs: Växtmedicin 2019. Känner du att kanske någon av platserna är din så kontakta mig.
Allt gott/
Helena på Källmossa