Maten innehåller inte längre tillräckligt med näringsämnen, vitaminer och mineraler. Vår planets jordar är utarmade av konstgödsel och rigorösa skördar. Inte ens de ekologiska innehåller så som de gjorde för 50-60 år sedan.
Därför är det jätteviktigt att äta kurer med vitaminer och mineraler. De som vi har mest brist på här i vår del av världen är D, B, E-vitamin, magnesium, selen och zink.

Forsknings som utförts i USA de senaste 40 åren påvisar klart att de vanligaste kroniska sjukdomarna som bland annat kärlsjukdom, cancer, sköldkörtelstörningar och diabetes 2 ofta är näringsrelaterade. Jag fyller på med autoimmuna sjukdomar och benskörhet. Folk har brister och kroppen kan inte reparera sig själv utan de verktyg som vitaminer och mineraler ger.

Här i Sverige är de rekommenderade dagsbehovet (RDI) uträknat för att täcka ett behov för en fullt frisk, ung, fräsch människa och är den absoluta minimum dosen som betyder att de är den nivån som kan förebygger vissa akuta bristsjukdomar. Som man då förstår har de inte tagit med att vi alla nu för tiden är mera utsatta för strålning, miljögifter i luften, kemikalier både i rengöringsmedel, smink, personvård och även i vattnet. Detta ökar för varje år och våra kroppar får arbeta hårdare och hårdare med att rensa kroppen.

Bara en sån sak som stress gör att kroppen kräver högre doser av vitaminer och mineraler, även sjukdom, sorg, åldrande och de som lever och vistats i extrema klimat.
Man märker inte när nedbrytningen av kroppen pågår under pågående bristfälligt vitamin, mineral och matintag, allt är som vanligt och det kan ta lång tid innan de verkliga eländet av bristerna visar sig. Sen har man en ganska långt tid och väg framför sig att bygga upp sin kropp igen, de går inte i en handvändning kan jag säga.

Forskare konstaterar att många människor dör idag av undernäring, allra helst gamla människor. Och våra vårdinrättningars prat om att äter man en varierad kost så får man i sig vad man behöver stämmer tyvärr inte dessa tider.
Kvinnor bör enligt mig vara extra noga med att få i sig de man behöver. Att vara kvinna kostar på, vi ska menstruera, kanske föda barn, bära barn, gå in i klimakteriet och räcka till från alla håll och kanter.
Därför har jag nu satt ihop en kvinnokurs som startar i november. En distanskurs som jag tror kan bli jättebra. Där kikar vi närmare på örter för kvinnor och även andra kosttillskott. Kontakta mig för mera information eller kolla in min hemsida/fb-sida.

Ta hand om er
Helena på Källmossa