Hej Tanja Dyredand heter jag och vill varna för lång text denna gång 🙂 Det är alltid lite pirrigt vad man ska skriva som sitt första inlägg på en sprillans ny blogg. Ska jag skriva en dikt kanske? Eller skriva något spännande om dagens datum 20200404 som även är en spännande energi portal och där ny värld öppnas. Kanske berätta vem jag är?

Jag började blogga redan 2006 på tidningens hemsida jag jobbade på då. Bloggens värld var sprillans ny här i Sverige och kallades digital dagbok: att skriva något från sin vardag som andra kunde läsa. Då jobbade jag som redaktör för Do’s and Dont’s med Stockholms fokus. Vilka cafeer, event, nattklubbar, kulturhändelser, konserter och andra saker man skulle göra och inte göra i storstan.

Bloggen visade sig vara ett nytt spännande sätt att nå ut med det jag annars skrev i en papperstidning, och till många fler än just de som hade tillgång till dåvarande gratistidningen icity. Vi måste komma ihåg att Facebook, så som vi idag är vana att ta del av nära och okända människors dagliga funderingar, fanns inte. Att ens ha internet privat, eller via jobb, och i mobiltelefonen var inte heller den självklarhet vi har idag. Bloggen blev stor, så stor att jag head-huntades till att bli Hollywood-reporter några år senare för ny web-tv-satsning, online (!) Googles egen internationella TVsatsning där man länkade ut- TV-och reportage alla kunde se på internet. Detta var då så stort och knäppt på många sätt. För tv, det såg man på tv, och reportage eventuellt kopplat till nyhetsrapportering eller specialkanaler.

När jag nu skriver denna text kommer jag på mig själv att jag aldrig berättat detta för någon förut. Att bloggandet då i internets begynnelse faktiskt tagit mig dit jag är idag. Du är den första jag berättar detta för nu.

Så här är livet. Det tar oss med på spännande resor som vissa gånger går i uppförsbacke, motigt och riktigt utmanande: och andra gånger som en virvlande vacker dans.

Så ser det ut för de flesta. Du är inte ensam

För mig blev största vändningen för sju år sedan, då jag gick in i “väggen” efter mångårig stress. Som duktiga flickan, som älskade och var mitt jobb, tackade aldrig nej (det var ju så roligt), och som frilansande reporter satt jag där med sju jobb och brände ut mig från alla håll och kanter.

Kroppen, sa ifrån på alla sätt den kunde. Efter otal infektioner som aldrig gick över, penicillinkurer, smärtstillande, sömnsvårigheter, tappa håret, humörsvängningar, orkeslöshet fick jag till slut hjärtflimmer och sedan en stroke. Poff. Ridå, nu blev allt svart.

Att sedan ta mig tillbaka (eller hit jag är idag, att säga komma tillbaka är egentligen fel då man aldrig blir exakt den samma som när var innan ett trauma) har varit en tuff resa. Alla därute som blivit utbrända eller haft tuffa perioder i livet (eller har det just nu) vet vad jag talar om.

För när man förlorar den man en gång var, måste man starta om på nytt. Jag tänker mig att för att kunna börja på nytt behöver man ibland gå sönder, så att det genom skärvorna kan sippra in nytt ljus i mörkret och att man av dessa bitar kan återskapa sig själv, och kunna lyssna på sin inre röst och den livsmening man har.

Tidigare, innan jag gick in i väggen, lyssnade jag aldrig inåt. Jag vågade inte ens meditera för jag ville inte möta mig själv. Mitt liv bestod av yta, karriär, tävlan, strävan – att lyssna inåt hade jag “inte tid med”. Det kröp i kroppen när jag var själv eller tyst länge. Mina mediala “förmågor”, att kunna se, höra, känna andra världar/andevärldar/änglar/entiteter och få budskap, kanaliseringar, har jag haft sedan tonåren. Jag stängde dock av i många år, för det var viktigare med ego/jordelivet/karriär.

Jag hatade på mig själv, min kropp, tyckte aldrig jag dög, jämförde mig själv med alla andra och var min egen största mobbare. Jobbet och tok-träning, festande till på småtimmarna och att hela tiden pusha mig hårdare med mottot: Ta det lugnt, det kan jag göra när jag är död” var min vardag.

När jag väl sedan gick in i väggen och förlorade allt jag visste om mig själv fick jag börja om. Jag blev deprimerad, orkeslös, hjärntrött, tappade hår och ord. Vem var jag egentligen. Vad tyckte jag om, på riktigt. Och varför hade jag inte ens skrattat på flera år?

Vändningen kom när jag av misstag råkade skratta under en mycket stillsam yogalektion. Efteråt fick jag mer styrka, mindre smärta och sov en hel natt på två år (!)

Jag började lägga till skratt till enkla poser från yoga, kombinerat med djupandning, skogspromenader, mindfulness och mer tacksamma tankar. Nu började plötsligt orken komma tillbaka och med den viljan att börja leva från att tidigare endast existerat. Nu hittade jag också tillbaka till det andliga med “modern spirituality” som så många år varit en självklarhet i livet. Nu har mina dagboksanteckningar från min egen tillfrisknad och rehabilitering blivit boken Skratta&Pausa, där jag samlat 80 enkla vardagsövningar för att minska stress, hjärntötthet och balansera, hormoner. Så stolt och tacksam för det. Tänk om ngn sagt till mig när jag hade det som tuffast att det skulle bli så här, skukke jag sagt att de skämtade.

Vår tankekraft är den största gåvan vi har. Du är din egen designer över ditt liv, ansvarig för ditt eget välmående. En viktig (ibland tuff) insikt och där jag med viljestyrka och tankarna kunde övervinna allt som kom efter stroke (hjärntrötthet, orkeslöshet, afasi, ofrivilliga spasmer).

Och jag bestämde mig för att jag en dag, när jag är tillräckligt stark själv, ska inspirera andra till ett mer stressfritt och holistiskt liv. Att allt hänger ihop, våra orimliga krav, stress både från oss själva och samhället, och vårt välmående. Om jag kan komma att hjälpa en endaste person har jag nått mitt livsmission tänker jag. Jag har kämpat så hårt för att utbilda om mig till cert. yogalärare, skrattinstruktör, mindfulness/stress coach, gonginstruktör, reiki master, och cert. medium/healer (SNU gamla engelska 2-åriga utbildningen). När jag sedan blev nominerad till “Årets yogalärare” av mina yogisar var det som ett kvitto på att det jag står för också gör skillnad. WOW – vilken tacksamhet!

Idag lever jag en dag i taget. Försöker hitta tacksamhet i det lilla. Njutning varje dag. Tid för meditation och uppkoppling. Vi flyttade ut till Roslagen, och Edsbro som överlevnads-strategi, bort från stressen i Stockholm och idag jag driver egen yogastudio Vänliga Villan, 20 meter från boningshuset med vacker drömsk näckros-å nedanför och närvaro till skogen. Här bor jag med min man, Joakim, hunden Coco (11-år) och valpen Lilla My (4 mån) och dotter Olivia (som mest bor numera i S-holm)

Jag har accepterat att vissa dagar/veckor är tuffare med orkeslöshet och hjärntrötthet och det är ok. Då sänker jag kraven och uppdragen. Min största förändring är att jag lärt mig tacka NEJ, även om vissa saker är roliga :D, tacka nej till energitvjuvar och onödiga ältande tankar hos mig själv. Att tacka JA till sådan som GER mig energi, gör min själ glad, soulflow eller själagodis jag kallar det.

Och det är dessa saker jag tänker bjuda på här. Själagodis, lite smått och gott. Ibland kan det vara guidad meditation från min nya bok “Skratta &Pausa – en helande guide för kropp & själ”, yogaövningar, self-love-tips, eteriska oljor, örter, husmorstips, recept, boktips en dikt, filosofisk fundering, astrologi-readings, kristaller eller spännande kanaliseringar, eller annat som får själen att skratta. Jag är SÅ tacksam för att få blogga här, just nu, och till dig som läser detta här. Och att starta idag just när energierna 20200404 står för NY:start & Pånyttfödelse känns helrätt.

Och jag vill fråga dig älskade läsare...snälla hör av dig och berätta vad du vill läsa mer här? Jag tänker mig att bloggen är en dialog, inte envägskommunikation. Vore så härligt att höra mer om dig och dina funderingar så kommentera gärna här under 😀

För vi behöver det. Du och jag behöver det, låta vår själ riktigt götta sig och njuta av att du är du. Och kom ihåg du är tillräcklig. Du är fantastisk. Du är ljus och kärlek! Alltid!

Ta hand om dig nu.

Kramasté (Namasté med kram)

//Tanja

Du hittar mig också på:

www.skrattapausa.se

www.instagram.com/mindfully_tanja

www.youtube.com/tanjadyredand

www.facebook.com/vanligavillan