Naturlig, närande hudvård kan man göra själv väldigt enkelt.

Det finns en uppsjö av fina basoljor av många olika växter, nötter och frön. Man får läsa på lite vad som passar ens hud och syfte bäst.

När man hittat sin favorit basolja så får man klura ut om man vill ha någon läkeört eller kåda i den. Vad vill man ha salvan till? Vill man att den ska vara sårläkande, återfuktande, för specifika kroppsdelar som spruckna hälar eller nariga händer? Kanske vill man ha en lätt salva och smörja in ansikte och övrig hud med…Ja det är mycket att fundera på innan man skrider till verket.

Vi kan ju reda ut lite begrepp först…om man säger kådsalva, de är något man har på sår eller sprickor, på grov hud och typ spruckna hälar…de är inget man har under ögonen liksom. Dock kanske det finns någon därute som har det, vad vet jag. Med kådsalva menas att smält kåda från något barrträd har blandats i salvan.

Med örtsalva menas att örter/läkeväxter har stått i basolja i 4-6 veckor, därefter silats av och man använder oljan. Örttinktur kan också blandas i salva. Örttinktur är örter/läkeväxter som dragit i starksprit i cirka 4-6 veckor därefter silas av.

Kamomill, ringblomma, lavendel är fina örter för ansiktet och tillsammans med en basolja av avokado, mandel eller tistelolja så passa de även förr känslig och tunn hud.

Med basoljan kan balansera upp hur fet man vill att salvan ska vara. De olika basoljorna har olika fethetsgrad, exempelvis olivolja som är väldigt fet och i andra änden tistelolja som är en torr olja. Mandel, avokado, nypon, raps, gurkört, havtornsolja finns där emellan.

Det finns en mängd olika växter man kan göra oljeutdrag av och som passar ypperligt i hudvård. Favoriter här är älgört, lavendel, kamomill, ringblomma och ros.

För att få den hemgjorda salvan att bli tjock och krämig blandar/smälter man i bivax i oljan. Förr i tiden använde man ofta talg/ister från djur för att få den tjock. Men fanns det biodlare i närheten kunde man få tag i bivax.

Bivaxet man främst använder i salva är avtäckningsvax. Det är de små locken honungsbina har satt över honungscellerna på vaxkakan. Dessa petas av med en avtäckningsgaffel vid slungning av honungen. Detta vax är nytt, fräscht och innehåller inga gifter. Vilket är viktigt eftersom att man smörjer in det i huden och därefter kommer de in i vårt system. Det ska helst köpas av en ekologisk biodlare eller en biodlare som endast använder ekologiska bekämpningsmedel mot varroa-kvalstret. Bivaxet görs av honungsbina själva vid cirka två veckors ålder. Då har de aktiva vaxkörtlar under magen, där de klämmer fram små vaxflagor. Detta vax används som huvudsakligt byggmaterial i kupan.

Eteriska oljor kan man också tillsätta i sin hemgjorda salva, kanske man vill förstärka effekten lite grann. Exempelvis om man gjort oljeutdrag på lavendelblommor. Då kan man förstärka doft och effekt genom att tillsätta eteriska droppar av lavendel i salvan sen när man smälter ihop den. Ett annat exempel som man kan tillämpa denna metod på är kamomillsalva.

Örttinktur som jag tidigare nämnt kan också förstärka effekten av en ört som man haft i oljan, jag tar groblad som exempel här. Först har man groblad i oljan i 4-6 v, sen blandar man i en skvätt färdig grobladstinktur i salvan också, de gör den extra läkande.

Man kan också tillsätta olika vegetabiliska fetter som kakaosmör eller sheasmör, dessa berikar salvan med ljuvlig doft och näring. En liten klick honung i salvan gör den mera läkande och aloevera-gelé gör den mera fuktgivande. Använd gärna ekologisk aloevera-gelé på tub, mörda inte din krukväxt, för gelén från din planta vill gärna mögla i salvan.

Mer om detta i nästa inlägg.

Ny utbildning i läkeväxter och odling ute i september.

Läs mer om detta på: http://www.kallmossagard.n.nu/utbildning

Allt gott/

Helena på Källmossa