Hej igen…oj nu var det ett tag sedan jag bloggade.

Det har varit högtryck i plantskolan med plantering och omskolning. Tiden har runnit som sand mellan mina fingrar.
Fast nu fick vädret helt plötsligt för sig att bli vinter igen så nu blev det några lugna dagar då jag inte behöver vattna så mycket p.g.a den låga temperaturen.

Dock tycker jag det är bra med såna här dagar. Då tar plantorna igen sig, blir kraftigare och breddar sig lite. De tar även på växterna att de är jättevarmt och soligt långa perioder i sträck, även de blir liksom utmattade och behöver några dagar i stillhet och ro med lägre temperaturer där de kan gå in i sig själva och vila.

Ute i naturen blommar snödroppar och krokus. Även tibast, hassel och vide. Tibasten är ju så fin, många lägger ut bilder på den på sociala medier samt en varning att den är giftig. Lite lustigt tycker jag, eftersom att den inte är giftigare än andra giftiga växter som vi ofta har i vår trädgård och rabatter. Som tidlösan, stormhatten, spikklubban och digitalisen finns i många trädgårdar och de är mycket mera giftigare än tibasten.

Galanthus nivalis, Snödroppe, den står nu så vackert och lyser mot den vintertrötta marken. Den är en viktig källa till mat för de första pollinerarna och honungsbina. Från snödroppe kan också ämnet galantamin utvinnas. Ett läkemedel som ges vid demens och minnesförlust beroende på Alzheimers sjukdom. Detta är inget som man gör själv för då tar man en risk att bli förgiftad, eftersom att snödroppe är något giftig.

Tidlösa Colchicum autumnale, är en lustig och farlig trädgårdsväxt som kommer med sina stora tulpanliknade blad på våren och sen på hösten kommer dess lila blommor som ser precis ut som krokus. Denna växt är starkt giftig, ja dödligt giftig skulle jag vilja säga. Ur dessa plantor utvinns ett läkemedel som heter kolkicin. Detta läkemedel har använts vid gikt bland annat.

Har ni barn och djur helst då typ hundvalpar som tuggar på allt, som springer lösa i trädgården så kanske man ska ha i åtanke vad man har i sina rabatter.

Med detta önskar jag er en underbar vecka, vi hoppas att våren ska återkomma.

Allt gott/
Helena på Källmossa