Nu strilar regnet ner utanför mitt fönster, efter en supertorr juli så kom augusti med lite regn. Igår och idag har det strilat ned rätt rejält, de är översvämningar i Gävle den närmaste staden. Men här ute klarar vi oss bra. Naturen suger åt sig, dikena fylls och gamla stenlagda brunnar fylls sakteliga på efter den snustorra sommaren. Vilken gåva vatten är, tänk om vi hade brist, vilket hemskt scenario. Man är aldrig så törstig som när man saknar vatten.

Här i de östra havslandskapen har vi kalkrikt hårt grundvatten. De mjuka regnvattnet dricks med välbehag av naturen men också vissa krukväxter man har inne. Syngonium, Hortensia, Alocasier, Calatheor och aglaoneman är exempel på krukväxter som vill ha regnvatten. Även vissa växter i trädgården gillar inte kalk som rhododendron, azalea och trollhassel. Bland perenna läkeväxter som gillar surjord (motsatsen till kalkrik jord) finns Läkesilverax, Ljung, Myskmadra och Gentiana. Dock klarar dessa perenner sig även i neutral jord.
Hur gör man då om man har kalkrik jord och vill ha växter som inte gillar kalk? Jo man får gräva ur en sjutusan till grop och köpa surjord på påse och fylla i och därefter plantera växten. Sen komma ihåg att bara vattna den med regnvatten inte ur brunnen.

Läkesilveraxet som jag nämner ovan, är en ståtlig växt. En hög perenn som trivs på halvskuggig eller skuggig plats i väldränerad jord. Den passar som solitär eller i bakre raden i rabatten. Den bör vintertäckas det första året efter plantering. Den trivs som sagt i halv eller helskugga, jag har min i norrläge bakom huset. Där trivs min jättebra.
Läkesilverax är en välbeprövad och potent växtmedicin, man använder dess rot vid tillverkning.

Läkesilverax innehåller ett svagt ämne med växtöstrogen, vilket man trodde var anledningen till att den gav lindring vid klimakteriebesvär. Nyare forskning visar att dess förmåga att lindra värmevallningar i första hand beror på att den kan öka tillgängligheten av signalämnena serotonin och dopamin i hjärnan. Det kan också förklara varför silverax i några studier kunnat lindra depression och ångest. Den hjälper även vid sömnstörningar, oro, nervositet och därför kan den även hjälpa vid PMS och andra hormonella besvär.

Är du nyfiken på att lära dig mer om naturen och våra läkeväxter, ta en titt på hemsida på den nya utbildningen som startar den 6:e september.

/Allt gott

Helena på Källmossa

http://www.kallmossagard.n.nu/utbildning