Planteringstiden är kommen i plantskolan på handelsträdgården källmossa. Tusentals små plantor ska ned i sin egen kruka. Alla planteras för hand av mig, många timmar går åt till detta jobb. En och en ska  varsamt placeras med sina små rötter ned i den näringsrika jorden. Vattnas lite och sen ställas på sin plats i växthuset. De är magiskt när allt är gjort och växthuset är proppfullt med små plantor i varje hörn. Alltså denna luft när man kommer in där på morgonen. Proppfull av syre, proppfylld av fina gröna energier, doften av grönt, jord, fukt och solsken, man blir nästan hög. All den fina energi och syre som växterna producerar, ja magiskt är rätt ord.

Växter kan ge oss så mycket. Krukväxterna inomhus renar och fuktar luften, producerar syre och sänder ut stärkande energier. Men endast om du sköter dem bra och de trivs. Står de där skruttiga och halvdöda så är det tvärtom, de samlar på sig stagnerad energi som inte är bra för hemmet.

Sovrummet är ett bra ställe att ha rikligt med krukväxter. Sorterna därinne bör vara Murgröna, Aloe vera, Kallor, Dr.Westerlunds blomma, Ampel-lilja och Gullrankor. Dessa producerar ett mycket fint klimat i sovrummet. De mättar luften med syre, vilket främjar god sömn samt renar och fuktar luften. De sprider även fina och lugnande energier om de är välskötta och fulla av liv.

Åter till plantering av småplantor. Krukstorleken du använder till plantan har betydelse. Liten planta i stor kruka, då får du se upp med vattningen. Risken är stor att jordmängden i krukan drar åt sig ett överskott av vatten som inte den lilla plantan kan göra av med. Vilket kan resulterar i en rutten växt efter ett tag. För liten kruka, ja då får inte rötterna de spelrum de behöver och tillväxten på plantan avtar. Man får också vattna den oftare då, mindre vatten kan hållas kvar i den lilla jordmängden som finns i en liten kruka. Här finns det då risk för uttorkning fast de är nästan bättre än att de blir för mycket vatten. Så en lagom stor kruka är bra

Fetbladiga växter som Paradisträd, Taklök, Echeveria och Aloevera är jättebra växter för de som inte är så bra på krukväxter. De tål uttorkning och att man liksom “glömmer” bort dem ett tag.

Om man tittar på en växts blad kan man nästan lista ut om den är torktålig eller inte. Ju tjockare blad desto mindre vatten behöver den. Eller rättare sagt den behöver vatten men mera sällan än de vanligare bladvarianterna. Detta eftersom att de magasinerar vattnet i sina blad. Så är det även med våra sommarblommor utomhus och helst de man planterar i krukor och balkonglådor. Några av de mest torktåliga utomhusväxter är Portlak, Taklök och Doroteablomma. Dessa kan man “glömma” bort lite, de tål en uttorkning. Sen har vi Begonia, Nejlika, Pelargon och Lavendel som också är någorlunda torktåliga. Dock inte i taklöks-klassen. Dessa är klassiska sommarblommor som man kan ha i amplar och lådor utomhus hela sommaren. Nämnas här är att Taklök och Lavendel är perenna växter, vilket innebär att de kommer upp år efter år.

Ha en fin marsdag. Hoppas solen skiner på er idag.

/Helena på Källmossa