Som en hastig ljum smekning är sommaren över. Kung Bore med sitt frostfrasande följe har närmat sig, och snart tar de över i naturen. Vissa morgnar har de brett ut sig ett kristallskimrande istäcke över landskapen och gett mina sommarblommor sista dödsstöten.

Naturen förbereder sig för den djupa och långa vintervilan. De trötta färgade löven frasar under mina fötter som en påminnelse om sommarens fägring och energi.
Det stora mörkret med mängder av skimrande stjärnor breder ut sig som en mjuk filt att slumra under i djupa ändlösa nätter framöver.

I växternas värld nickar perennernas blomhuvuden trött. Deras tomma fröskal vittnar om att de nu sått sina frön och de är dags att långsamt somna och slussa ned energin till roten. Växtens livskraft, essens och aktiva ämnen trycks nu bit för bit ned i de väntande ”björnidet” under mark – deras rot.
De anuella växternas tid är över för gott. De lever endast vidare med hjälp av sina mogna frön. De dansar en sommar, glittrar, strålar, blommar och sätter frö sen skänks deras stoft åter till moder jords energiförråd.

När nu rötterna på övervintrande växter fylls av livskraft, glöd och aktiva ämnen kan vi dra nytta av dem genom att göra läkande och helande produkter av dem. I denna skara av livgivande läkerötter återfinns bland annat Kvanne, Ålandsrot, Nässla, Läkemalva, Vallört, Rosenrot, Läkevänderot, Röd solhatt och Silverax.
När man gräver upp roten så dödar man växten, de ska man tänka på så att man inte tar sitt enda och käraste exemplar. Av dessa livgivande rötter kan man göra tinktur, torka till te, göra örtolja och finfin vårdande salva.

Rötterna kan man skörda under den mörka årstiden ända fram till våren strax före innan det gröna börjar titta fram. Väntar man till andra sidan av nyår ska man tänka på att ha märkt upp växterna tydligt så man vet vad man gräver upp eftersom de är väldigt svårt att se vad som är vad efter en vinter. Även om man är en rutinerad rotgrävare så är det ibland svårt att se och veta vad gamla snöplatta, halvt förmultande blad och stjälkar tillhör för art.
Rötter som skördas rengörs och skrubbas sedan noga och varsamt samt torkas torra innan man bereder dem för deras helande ändamål.

Lycka till med ditt rotgräveri i de levande ljusens, sammetsnattens och stjärnornas årstid.
Helena på Källmossa

http://www.kallmossagard.n.nu/