Hej!

Jag heter Göran Boll och har fått den stora äran att blogga för tidningens räkning. Jag är sedan mitten av 1990-talet engagerad på heltid med att sprida kunskap om yoga och meditation. Jag har gjort detta inom näringslivet, på universitet och högskolor, inom vården och internationellt. Jag har utbildat och vidareutbildat människor i yoga sedan 2000. De sista åren nu håller jag på och utvecklar I AM PROJEKTET. Är du intresserad av att läsa mer om mig och vad jag gjort kan du kika HÄR. Jag tänkte inte prata så mycket mer om mig i denna blogg. Det finns intressantare saker.

Bortom det fysiska; vrida, böja, töja och andas genom näsan – så handlar yogan ursprungligen om medvetenhet – och är med stor säkerhet en av världens mest kraftfulla discipliner för att inom sig själv räta ut så många frågetecken som möjligt och göra om dem alla till utropstecken. Bortom alla trender, orosmoln, sammanbitet vardagsslit och annan bullshit så finns, bottom line, ett antal enkla principfrågor att återkommande ställa sig själv som människa:

  • Vem är jag?
  • Vilka är vi – som människor?
  • Vad är människans sanna natur?
  • Var kommer vi ifrån – och vart är vi på väg?
  • Varför inträffar saker som de gör?
  • Andlighet – kropp och själ – hur hänger detta samman?
  • Finns det ett syfte med livet – och vad det i så fall?

Det finns ett antal grundläggande narrativ, stories och, många gånger, outtalade överenskommelser som genom historien gett sina svar på dessa för oss alla grundläggande frågeställningar om livet. Den mänskliga civilisationen, staten, samhället/politiken, kyrkan, vetenskapen och diverse kommersiella krafter har svarat utifrån sina respektive perspektiv. Svar som utifrån olika agendor genom historien – och fortfarande idag, många gånger mer handlar om att skapa fungerande samhällen och stabila system, med massan hållen på mattan, snarare än att leverera någon slags absolut sanning och objektivt slutgiltiga svar på dessa kärnfrågor.

Svaren finns – men jobbet att finna dem behöver du göra själv. Jag hittar mina svar inom mig och du hittar dina svar i dig.

I AM Projektet är skapat i syfte att formulera principer snarare än att leverera färdiga svar, där du tränar dig i att lyssna djupare, med hjälp av tidlösa verktyg som yoga och meditation tränar du dig att se klarare. I AM Projektet handlar om det egna arbetet men också via instruktörsutbildningar om att kunna lära ut dessa transformerande principer till andra – vilket innebär ett ansvar.

Inom olika andliga traditioner har det historiskt alltid varit viktigt att se klart, vara autentisk och leva som man lär. Där man i rollen som vägledare av andra människor, utöver ovan sju frågeställningar, behöver ställa sig själv ytterligare några grundläggande frågor:

  • VARFÖR gör jag detta, vilka är mina skäl?
  • HUR åstadkommer jag detta på bästa sätt?
  • VAD ska jag göra för att uppnå detta?

Att lära ut yoga och meditation är att ge människor verktyg att själva börja förändra sina liv i det inre, vilket över tid ger olika avtryck i det yttre. Vi som förmedlar verktygen behöver vara bra på våra jobb. Som lärare/instruktör strävar jag alltid efter att i en positiv spiral göra dem jag möter tio gånger bättre på detta än vad jag själv är.

Det kanske aldrig har funnits större utmaningar på planeten än idag, men samtidigt kanske heller aldrig en bättre möjlighet att skapa balans i oss själva – och låta det avspegla sig i världen omkring oss, där alla som vill bidra till en bättre värld faktiskt också kan förändra den i grunden.

Mitt förslag är att du reflekterar över de där första sju frågorna – och om du vill får du gärna dela med dig av dina svar här i bloggens kommentarsfält. Jag ser fram emot att höra från dig!

Varma hälsningar

Göran Boll

goran@goranboll.yoga